A helyes öltözködés télen/nyáron életet menthet!

Azt hangsúlyozni sem kell, hogy a helyes öltözködés milyen fontos a civilizált világban. Nem csak esztétikai – agy esetleg vallási – okai vannak, de bizony hatalmas szerepet tölt be egészségünk megőrzésében. Bár köztudott ténynek számít, hogy nyáron lengébben, míg télen rétegesen és vastagon kell öltözködnünk, sokan nem alkalmazzák helyesen az alapszabályokat.

Így öltözködj télen

Télen a legfontosabb – hogy már a bevezetésben is említettük – hogy rétegesen és minél vastagabban jó öltözni. Azonban ebben is szükség van egy kis tapasztalatra, hiszen az sem kedvez kifejezetten egészségünknek, ha rendszeresen leizzadunk viseletünk alatt a kinti mínuszok ellenére. Viseljünk télen természetesen alsóneműt, harisnyát vagy jégeralsót, trikót, és ezekre jöhet a póló, pulcsi, nadrág, vastag kabát és az egyéb kiegészítők. Minél rétegesebb az öltözet, annál könnyebben tudjuk belőni, hogy mi a legkellemesebb testünknek.A vastag zokni és a bélelt csizma is elengedhetetlen – a tartós hideg akár maradandó sérüléseket is okozhat a végtagok szöveteiben, így a kezekre és a lábakra ajánlott kiemelt figyelmet szentelnünk.

A fej védelmére szintén fontos odafigyelni: nem csak, hogy nagyobb eséllyel fázunk meg sapka nélkül, de hajhagymáinkra, fejbőrünkre, de még a hajszálainkra sincs jó hatással a folyamatos hőmérsékletingadozás. Ápoljuk hajunkat, de sapkáról sose feledkezzünk meg, hiszen ma már számos stílusú és fazonú fejfedő kapható, így biztosan találunk kedvünkre valót.

+1 tipp: bár nem kapcsolódik szorosan az öltözködéshez, mégis jó húzás lehet, ha indulás előtt, reggel vastagon bekenjük arcunkat egy bőrtípusunknak megfelelő zsíros arckrémmel. Ezzel nem csak a hideg idő és a csípős szél miatt kialakuló dehidratációt tudjuk megakadályozni, de a hideg levegő sem éri az arcunkat közvetlenül.

Így öltözködj nyáron

Nyáron – bár valamivel könnyebb dolgunk van öltözködés terén, mint télen – szintén nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő viseletre, hiszen nem csak hőgutát kaphatunk, de a leégés veszélye is fenyeget ebben a forró évszakban.

Azt ugyan mondani sem kell, hogyha strandra látogatunk, alkatunknak megfelelő fürdőruhát válasszunk, arról azonban már sokan megfeledkeznek, hogy a strandruha nem csupán divatkellék. Ez a ruhadarab megvédhet valamelyest a napsugaraktól és az estefelé egyre hűvösebb hőmérsékletet is könnyebben vehetjük vele.

Maradjunk a strandolásnál: mindig legyen váltó viselet a táskában! Sajnos a strandokon igen sok baktérium, vírus, és gomba tanyázik, így ezeken a helyeken vagyunk csak igazán veszélynek kitéve! Ha megfeledkezünk erről az egyszerű dologról, elősegíthetjük, hogy a gombás fertőzések alaposan megtelepedjenek az érzékeny testtájakon, és bizony könnyedén összeszedhetünk egy akár egész nyáron kitartó fertőzéses megbetegedést is. Az adora.hu minden testalkatra kínál bikiniket és tankiniket egyaránt, a mesés strandruhákról már nem is beszélve – így csak néhány kattintásra vagy attól, hogy mindig divatos váltófürdőruhával indulhass hűsölni!