7 ajándékötlet minden alkalomra

(x) Sokszor megtörténik velünk, hogy kimegy a fejünkből egy alkalom: születésnap, névnap, évforduló, ballagás, diplomaosztó, babaváró, és még sorolhatnánk. Képtelenség mindent észben tartani, s néha naptárunkra pillantva az utolsó pillanatban jövünk csak rá, hogy ajándékot kellene szerezni. Ilyenkor se essünk pánikba, számos olyan dolog létezik, ami sablonos, felesleges cuccok helyett legalább valami praktikussal vagy kellemesen személyessel szolgál.

1. Képek, poszterek

Ha közeli kapcsolatban állunk a megajándékozni szánt személlyel, akkor kitűnő ajándék lehet számára egy kép, ami őt vagy kapcsolatunkat fejezi ki. Választhatunk egy személyre szóló posztert, illetve bekereteztethetünk egy vagy néhány közös fotót, s ezt ízlésünk szerint tovább dekorálhatjuk. Egy ilyen különlegesebb ajándék lakásának hosszútávú díszévé válhat.

2. Virágok, növények

Szinte minden alkalmat ki lehet fejezni virágokban, és manapság már férfiaknak is ugyanúgy szokás csokrot adni, mint nőknek. Azonban, ha nem szeretnénk vágott virágra költeni a pénzt, ami utána pár nappal úgyis a szemetesben végzi, adjunk helyette élő növényt. Cserepes virágot vagy bármilyen, kisebb szobanövényt is választhatunk. Ha például tudjuk, hogy az illető szereti a kaktuszokat, nyugodtan cseréljük az ajándékul szánt virágcsokrot egy jópofa kaktuszra.

3. Édesség

Az egyik leggyakoribb kísérője más ajándékoknak, és rendszerint beválik. Étcsokoládés, tejcsokoládés, vaníliás, sóskaramellás, gyümölcsös, marcipános, omlós vagy kekszes, és még számos variációból válogathatunk. Ha kicsit is ismerjük az illető ízlését, ezzel nehezen lőhetünk mellé, hisz egy kis édes finomságnak mindenki örül. Figyeljünk oda viszont a speciális diétákra, ételallergiára vagy lehetséges diabéteszre és ezeket észben tartva válasszuk ki a megfelelő desszertet!

4. Gyümölcsök, magok

Ha már az ételeknél tartunk, érdemes fontolóra vennünk egy déli gyümölcsökből és olajos magvakból összeállított kosarat. Egyrészt az egészséges életmódot támogatjuk ezzel, másrészt bizonyára nem néznek majd ajándékunkra felesleges vacakként. Ha a gyerekek örülhetnek Mikuláskor a mandarinnak és mogyorónak, a felnőttek is megérdemelnek egy trópusi, magvas gyümölcskosarat.

5. Fűszeres teák, teakeverékek, kávé

Az édességhez és egészséges ennivalókhoz hasonlóan ezek sem válnak hasztalanná ajándékozottunk háztartásában. Egy minőségi teafű, teakeverék vagy kávé elegáns ajándék, akár hivatalosabb alkalmakra is. Ha tudjuk, hogy a fogadó szereti a gyümölcsteákat, esetleg bizonyos gyógynövényeket gyakran fogyaszt, ezeket is társíthatjuk ajándékunkhoz. Fűszeres teakeverékek és ízesített kávéporok szintén izgalmas meglepetésül szolgálhatnak.

6. Alkoholos italok

Talán a legnépszerűbb ajándékok közé tartoznak a borok, likőrök és magasabb szesztartalmú italok. Ezzel azonban érdemes vigyázni, ugyanis, ha nem ismerjük az illető ízlését, csúnyán mellé lőhetünk. Feleslegesen kidobott pénz helyett, ha alkoholtartalmú italt adunk ajándékba, mindenképp derítsük ki, mit szeret, és mit egyáltalán nem, akinek majd adjuk!

7. Szívhez szóló sorok

Ez talán nem minden esetben nyerő ötlet, de közvetlen hozzátartozóink megajándékozásánál bizonyára. Nem kell könyvmolynak vagy a huszonegyedik század Petőfijének lennünk, elég, ha alapvető nyelvtani és irodalmi készségekkel rendelkezünk. Írjuk le prózában, mit jelent számunkra a személy, akit megajándékozunk. Mit szeretünk benne, miért tartozunk hálával neki és mit kívánunk neki a jövőben. Mindezeket rímekbe is foglalhatjuk, vagy csupán írhatunk egy verset, amit ő inspirált, esetleg egy verset olyan témáról, ami őt érdekli. Írásunkat egy boltban vásárolt vagy saját készítésű ajándék kártyán is átnyújthatjuk neki, vagy akár egy igényes levélpapíron, egy szép borítékba bújtatva.

A felsorolt lehetőségekből természetesen nem szükséges kizárólagosat választanunk. Legjobb, ha legalább két-három, esetleg az összes kategória elemeit variáljuk, hogy alkalomtól függően egy megfelelően komplex ajándékcsokorral állhassunk elő.