3+1 elképesztő tény a rubinról, amit eddig nem tudtál!

Gyönyörű, piros drágakő; az egyik legkeresettebb. A szenvedély, szerelem, életerő, győzelem jelképe. Része a kalózok mesés kincseinek. Igen, ezeket általában tudjuk a rubinról. Ismerjük meg most közelebbről ezt az ismeretlen ismerőst!

1. “A drágakövek királya”

Vagyis Ratnaraj, szankszritül. Az ókori indiaiak nevezték el így a szakrális tulajdonságokkal felruházott követ. Az európai elnevezés (rubin, ruby) a latin “ruber”, vagyis “piros” szóból származik.

2. A második legkeményebb

Gondoltuk volna, hogy ez az gyönyörűen ragyogó kő a 10 fokozatú Mohs-skálán a 9. keménységi fokozatnak felel meg a legkeményebb drágakő, a gyémánt után? Minek köszönheti ezt a szilárdságot? A rubin az alumínium-oxid ásvány, a korund kristályos formája. Ez az összetétel garantálja ezt a nagyfokú keménységet.

3. A rubin színei

A rubinról mindenkinek a piros szín jut eszébe. A valóságban ez a kép kicsit árnyaltabb. A piros színt a kristályszerkezetbe, annak kialakulásakor került króm-ionok okozzák. Minél magasabb a rubin krómtartalma, annál élénkebben izzó annak pirossága. Továbbá egy speciális tulajdonság, a fluoreszcenzitás is erőteljesebben érvényesül ilyenkor. Ilyen króm-gazdag rubinok elsősorban a mai Mianmar, egykori Burma területén találhatóak.

A króm, illetve más ionok, “szennyeződések” hatására a rubin színe narancs és rózsaszínbe is hajolhat. Kifejezetten nehéz meghúzni a határt, hogy egy drágakő meddig nevezhető rubinnak, és mikortól rózsaszín zafírnak. A zafír (általában kék színű) és a rubin ugyanis testvérek: mindketten a korund ásvány kristályváltozatai.

A sötétebb árnyalaban ragyogó rubinokban a króm mellett vas-ionok is fellehetőek, melyek elnyomják a piros élénkségét, valamit csökkentik a fluoreszcens tulajdonságot. Az ilyen kövek elsősorban bazalt anyagőzetekből kerülnek elő. A drágakőpiacon az élénkpiros rubinok a legkeresettebbek. Illetve a kissé bordóba hajló színű, “galambvér vörös” darabok.

A rubin színét gyakran és legálisan hőkezeléssel, vagy egyéb eljárással fokozzák a jobb eladhatóság érdekében. Ezek engedélyezett eljárások, melyek, bár csökkentik a rubin értékét, de ragyogását fokozzák. Az eljárás és annak típusa kötelezően feltüntetendő a drágakő tanusítványán.

+1 Spirituális erő

A rubinnak, a többi kristályhoz hasonlóan testi-szellemi egészséget támogató hatást tulajdonítanak.
Az hinduk szakrális kőként tisztelták, s a hatalom birtoklásának képességét látták benne. A mai Mienmar egykori őslakosai rubint véstek izmaikba, hogy legyőzhetetlenek lehessenek a harcban.
A középkorból is több feljegyzés maradt ránk, amik mind a rubin egészségtámogató hatásáról tanúskodnak.

Piros színe miatt a vér, vérkeringés, és szívműködés serkentését kötik hozzá, mely egyben elősegíti a szervezet regenerálódását, ezáltal méregtelenítését is. Ha pedig sikerült megszabadulnunk a káros, illetve felesleges anyagoktól, akkor immunrendszerünk is fokozott erőbedobással tud védekezni mindennemű támadás, káros behatoló ellen. A rubin tehát életerővel tölt fel minket azáltal, hogy beindítja az imént leírt láncreakciót.

Továbbá gyulladáscsökkentő tartják számon mind fizikai, mind spirituális téren: nem csak a testi gyulladásokat, de lelkieket is (méreg, düh, harag) enyhíti.

A szívhez való kötődés spirituális síkon is érvényes. A szenvedély, szerelem köve, melyet romantikus randevúk alkalmával ajánlott ékesíteni magunkat vele. Önbizalomnövelő, győzelemre vivő tulajdonsága miatt pedig díszítsük vele magunkat bátran olyan eseményeken, ahol a középpontba kerülhetünk; esetleg fel kell szólalnunk, vagy éppen szervezőként, vezetőként kell helyt állnunk. 

Közeleg a július, a RÁKok hónapja. A rubin, júliusi születéskő; nagyszerű ajándék ilyen jegyben született szeretteink részére. Ezen felül: itt a nyár! Az esti séták, hajnalba nyúló összejövetelek, szenvedélyes kalandok ideje, melyek mind okot adhatnak rubin viselésére. Nincs még készletünkön? Pár kattintással változtathatunk ezen! Csak bátran!