Ezektől védd az okostelefonodat!

A mobiltelefon a 2000-es évek környékén még csaknem luxuscikknek számított, és státuszszimbólum volt. Azonban nagyon hamar elterjedt lett a használata, a gyártók egyre szélesedő palettával látták el a világot, s az eszköz valamely formája hamarosan mindenki számára kifizethetővé és elérhetővé vált, s kikerült ezekből a kategóriákból. Ez a praktikus, hordozható kis távkommunikációs készülék mai napig az egyik legkeresettebb termék annak ellenére, hogy minden ember zsebében ott lapul legalább egy belőle.

A technika rohamos fejlődésével megszülettek a folyamatosan korszerűsödő okostelefonok, melyek ugyanolyan, ha nem nagyobb érdeklődést keltettek, mint elődeik. Ezekre a kütyükre azonban vigyázni kell, nem elég megszerezni őket, hiszen tudásuknál, és az általuk tárolt magánjellegű információkkal tulajdonosuk számára különleges értéket képviselnek!

Figyelmeztető statisztikai adatok

A világ elsőszámú kijelzővédőt gyártó vállalatának (Zagg) kutatását követően, melyet az Egyesült Államok területén végzett az okostelefonokat érő sérülések kapcsán, minden mobiltelefon tulajdonos számára figyelembeveendő adatok láttak napvilágot. A felmérés eredménye ugyanis óvatosságra int, felhívja a figyelmet a készülékek sérülékenységére, s arra, hogy tulajdonosaik – noha tartanak attól, hogy valamiféle kár éri szerkentyűiket – nem vigyáznak rájuk kellőképp, hanyagul bánnak velük.

Kiderült, hogy az okostelefonokat érő „balesetek” felénél mindenképp szükséges szervizszolgáltatást igénybe venni, máskülönben lehetetlen lenne tovább használni a készülékeket, ám a tulajdonosok többsége mégsem költ olyan termékekre, melyek védelmet nyújtanának telefonjaiknak, meghosszabbítva ezzel azok élettartamát s megkímélve magukat az elkerülhető költségektől, melyek összege folyamatosan nő, s csak az USA-ban évente 23 milliárd dollárra rúg, ami átlagban 41 ezer Ft-ot tesz ki fejenként.

Kiderült, hogy a mobiltelefon összetörésének esélye tízszer nagyobb annál, mint hogy ellopják, vagy az illető elhagyja a telefont. Emellett, az okostelefon tulajdonosok 50%-a a vételtől számított 12 hónapon belül összetöri a telefonját, mégpedig zömében 35 éves kor alatt. A válaszadók 85%-a aggódik afelől, hogy leejti a készüléket, vagy pedig valamilyen más módon összetöri (a nők a fürdőszobában, a férfiak pedig a garázsban törik össze általában), és 70%-uk tart attól, hogy a kijelző megkarcolódik a táskájukban, s a megkérdezettek 18%-a törte már össze teljesen az okostelefont. Ennek ellenére meglepő módon az eszköz védelmére sosem költöttek.

A sérülések leggyakoribb oka (38%-ban) a telefon leejtése, mely következtében karcolódhat, megrepedhet a borítás, ill. az érintőképernyő (a válaszolók több, mint fele számolt be erről), vagy be is zúzódhat az érzékeny és drága kijelző (ez 27%-os arányt képvisel, s a felhasználók 5%-a kényszerül betört kijelzővel használni a telefont, mert a csere számukra túl sokba kerülne). A vízbeejtés/folyadékráömlés is gyakori tényező, ami az okostelefon tulajdonosok szintén 27%-át érinti (ezen belül 37% pottyantja a WC-kagylóba, 28% a mosogatóba, 31% pedig innivalóval löttyinti le).

Okostelefonok védelme

A fentiekből kiderül, hogy nagyon is érdemes áldozni a készülék védelmére, hiszen ha nem tesszük, a javíttatás tetemes összegbe is kerülhet, ráadásul előfordulhat, hogy nem lehet üzenetet, e-mailt olvasni/küldeni, fotót készíteni, a karaktereket, betűket nem lehet elérni, a fontos applikációkat sem lehet használni, a képernyőzárat nem lehet feloldani stb.!
A kijelzővédő használata roppant fontos, de még fontosabb lenne az egész készüléket megóvni a bajtól egy praktikus telefontokkal! Ezen kívül elő- és hátlapot védő filmréteget is lehet választani, netán vízálló tokot, ami a folyadékráömléstől védi az eszközt.