Az új kihívásokra nyitottan

3-5 év alatt kinyerhető belőlem az a hozzáadott érték, ami egy társaságnak fontos belőlem.

 

“Az elmúlt három évben, az előző évtizedek eredményeire és tapasztalataira is alapozva sikerült újrapozicionálni, láthatóvá tenni, növekedési pályára állítani a fürdőt, új, egyértelmű célokat megfogalmazni, melynek megvalósításában jelentős lépéseket tettünk kollégáimmal

– nyilatkozta Ön távozása kapcsán a Karosi Krónikának.

Mit jelent ez a gyakorlatban, a konkrét változások, fejlesztések tükrében? Milyen konkrét történéseknek, változásoknak volt ön (és munkatársai) az elindítója és beteljesítője az elmúlt évek során? Mi minden valósult meg az alatt az idő alatt, míg ön vezette a fürdőt?

Zalakaros láthatóvá vált

—Három évig vezettem a fürdőt. Érkezésemkor  a kritikus 500.000-es vendégszámon billegett a Zalakarosi fürdő, most, a távozásom évében várhatóan 600.000 fölé kerül a látogatottság. A kihasználtság évről-évre javult. A három évvel ezelőtti alacsony vendéglétszám a nyereséges üzemeltetés veszélyeztette már, ezért sürgősen új, stratégiai célokat kellett kijelölni a fürdőnek. A hagyományos gyógyászati vendégkör létszáma drasztikusan és tendeciózusan csökkent. Adva volt Zalakaros kiváló közlekedési helyzete, és a Kis-Balaton, a Balaton közelsége, aholis a családok tízezrei keresnek szórakozást maguknak nyáron rossz időben. Nem csináltunk mást csak Zalakaros kiváló adottságainak megfelelően a gyógyászati vendégkör mellett megszólítottuk a családos vendégkört is. Először kisebb léptékben fejlesztettünk, kísérleti jelleggel a fürdő strandterületén, majd a pozitív visszajelzések után, szezonhosszabbító jelleggel elkezdtük a fedett téri családbarát fejlesztéseket. Újjászerveztük marketingaktivitásunkat. Zalakarost a Balaton épített, családi fürdővárosának kommunikáltuk a helyi és az országos médiában. Zalakaros láthatóvá vált. A csapból is mi folyunk kis túlzással, de van mit megmutatnunk. Az elmúlt években Zalakaros újra beszédtéma lett, elsősorban a családosok körében. Az elmúlt három évben befejeztük a megkezdett 2,7 milliárdos alapinfrastuktúra (fogadóépület,öltözők,pénztár, kezelőhelyiség) fejlesztéseket, és útjára indítottunk és befejeztünk további több, mint egymilliárdos attrakciófejlesztést (külső, belső gyermekvilág, gyógyászati fürdőtér és a komplex gasztronómia megújítása) , de nem csak betonba fektettünk. Gondolok itt Magyarország legnagyobb utaztatójával kötött szoros szövetségünkre a Neckermann cégre, Béres Alexandrára és az Európa- szerte ismert Klub Oázis gyermekanimátor programra, ami egyrészt a fürdő mindennapjainak része lett másrészt a Neckermann képzőközpontja lett Zalakaros, ami komoly elismerés a fürdő családbarát törekvéseinek — mondja Burján Richárd.

Újra pozitív értelemben beszélnek Zalakarosról, kicserélődött, megfiatalodott, megnőtt a vendégkör Zalakaroson, újra pezseg az élet itt.

Az elmúlt hetek során minden bizonnyal készített összegzést, így a leltár ismeretében hogyan látja, sikerült-e megvalósítani azokat a célokat, amelyeket kinevezésekor maga elé tűzött?

—A főtulajdonos önkormányzattól elvárás volt felém, hogy a Gránit Gyógyfürdő Zrt. látogatottsága és működésének fenntartható eredményessége újra biztosított legyen. A 100.000-es vendéglétszám növekedés, illetve az a tény, hogy idén 15%-os vendéglétszám növekedés és 20% feletti árbevétel növekedés várható megfelelt a tulajdonosi elvárásoknak.  Ha végigviszik azt a beruházási tervet, amit kollégáimmal előkészítettünk egy ötéves időtávra, és az önkormányzat továbbra is segíti cégét tőkével, és maga is fejleszt a fürdő tempójában, akkor fenntartható lesz ez a fejlődés. Ötéves távlatban elérhető lesz a 7-800.000-es vendéglétszám. Újra pozitív értelemben beszélnek Zalakarosról, kicserélődött, megfiatalodott, megnőtt a vendégkör Zalakaroson, újra pezseg az élet itt. Úgy gondolom, hogy jó úton van a fürdő, és ez elégedettséggel tölt el.

Még maradt megvalósítatlan terv

Van persze hiányérzetem is. Fontos lenne, hogy kiteljesedjen  a szálloda közvetlen fürdőkapcsolattal üzleti modell. Az extrém módon óvatos banki hitelezési gyakorlat és a sok bedőlt szálloda miatt három év sem volt elegendő, hogy új szálloda kapcsolódjon a fürdőhöz, pedig ez tovább növelte volna a látogatottságot. Nem adtam még fel, össze fog jönni az elkövetkező három évben, ebben biztos vagyok és teszek is érte.

Mi lesz az, amire mindenkor szívesen emlékszik majd vissza a fürdő vezetésével töltött időkből? És van-e olyan, amire nem?

—Jóval több pozitív emlékem van, mint negatív. Szerettem a Zalakarosi fürdőben dolgozni. A szép dolgokat felsorolni terjedelmi okokból nem lehet a rosszat pedig nem érdemes.

Jött egy lehetőség

Miért döntött úgy, hogy távozik a zalakarosi fürdőből?

—Vezettem a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.-t és a Zalavíz Zrt.-t  és a Gránit Gyógyfürdő Zrt.-t az elmúlt 11 évben viszonylagos sikerekkel. Vezető alkalmazottként 3-5 év alatt kinyerhető belőlem az a hozzáadott érték, ami egy társaságnak fontos belőlem. Másrészt jött egy lehetőség.

Milyen új kihívásoknak kíván a Szabadics Zrt.-nél megfelelni? Milyen új célokkal, konkrét tervekkel érkezett a Szabau Kft. élére? Mit gondol, milyen jövő vár az építőipari vállalkozásokra Magyarországon?

Alkalmazott és tulajdonos

—A megkeresés a Szabadics családtól, konkrétan Szabadics Zoltántól érkezett, aki vállalkozói körben és karitatív tevékenysége miatt is megyehatáron túl is jól ismert. Nekem ez megtisztelő volt, és pont akkor jött a megkeresés, amikor a fentebb említett 3-5 éves ciklus kifutóban volt, szóval nyitott voltam már az új kihívásokra. Úgy gondolom, hogy érdemben hozzá tudok tenni a Szabadics–cégcsoport magasépítési üzletágának fejlődéséhez kapcsolataimmal, vállalatvezetési tapasztalatommal, ráadásul itt nem csak alkalmazott, hanem tulajdonos is lettem. Az új cél egy bázisalapon is milliárdos árbevételű építőipari profilú cég legalább évi 20%-os árbevétel növekedés elérése 3 éven keresztül, majd szinten tartás és ezen időtávra vetítve az eredmény megduplázása és a növekedés zökkenőmentes végigvitele.

Sokat javultak a talpon maradt  építőipari cégek helyzete az elmúlt időszakban, de a további növekedésnek gátja lehet még a szakképzett munkaerő elvándorlása és a lakossági piac hiánya Utóbbi terén reménykeltő mozgolódás érzékelhető.