Virológus: októberben várhatóan gyorsul a járvány

Októberben várhatóan gyorsul a járvány és az influenza vírus is megjelenhet – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

A hűvösebb, nedvesebb időben egyre gyakoribbak a náthás tünetek, óvodai, iskolai fertőzések, és pusztán a tünetek alapján nehéz megkülönböztetni, hogy a tucatnyi nátha vírus valamelyike, vagy légúti allergia, vagy koronavírus, vagy éppen az influenza okozza a fertőzést – mondta a szakember.

Rusvai Miklós arra figyelmeztetett: az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. Az előző szezonban elmaradt az influenza járvány – csak 10 alatti hivatalosan megerősített eset volt -, a fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta.

Annak kapcsán, hogy egy angol kutatás szerint az ottani intenzíven kezelt covidos betegek 99 százaléka nem volt beoltva, a szakember azt emelte ki: a vakcina a fertőzést ugyan nem akadályozza meg, de a súlyos, halálos megbetegedést igen.

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt, de ezek között nincs olyan amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy mert nem véd ellene a vakcina. MTI

Balogh László nagykanizsai polgármester legutóbb pénteken közölt közösségi oldalán helyi koronavírus adatokat. Ezek szerint Nagykanizsán október 1-én 5 koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván.

A helyi, Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központtól a városvezető azt a tájékoztatást kapta, hogy a nagykanizsai szennyvíztisztító telepre belépő települési szennyvízben szeptember elejéhez képest emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A szakemberek szerint az elkövetkező napokban a megbetegedések számának növekedésére lehet számítani Kanizsán is.