Tartsd meg az újévi fogadalmad!

Sokan nem is gondolnánk, hogy honnan ered a fogadalomtétel az új évre vonatkozóan. Pedig már az ókori Babilonban, sőt, az ókori Rómában is tettek fogadalmakat és tűztek ki célokat, amiket az új évben meg akartak valósítani. Lássuk, hogy idén mit kellene megfogadni és betartani az egészségünk érdekében.

Az egészség az élbolyban

Sokan rengeteg fogadalmat tesznek, amiknek a többsége már februárban, de legkésőbb márciusban elkopik. Ez főként annak tudható be, hogy az emberek többsége túlvállalja magát, azaz rengeteg célt tűz ki, így egytől egyig kudarcba fulladnak.

Az egyik legfontosabb cél az lenne, amit mindenkinek ki kéne tűznie, hogy odafigyel az egészségére. Ki-ki habitusa és preferenciái szerint szeretne leszokni a dohányzásról, egészségesen táplálkozni, hetente többször mozogni. Sokan kihagyják a fogak védelmét, pedig azoknak az egészsége az egész testre hatással van. Hiszen a fogaknál kialakuló gyulladás számos más, korántsem a fogakhoz kötődő megbetegedést okozhat. Éppen ezért nézzük, hogy mi az, amit jó lenne megfogadni 2020-ra.

A legfontosabb pontok a megfelelő szájhigiéniáért

  1. Soha ne halogass! Az ember hajlamos elbagatellizálni a problémát, ami jelentkezik a testében. Eleinte zavar a kiesett tömés vagy letört fog, de csakhamar hozzá lehet szokni. Később pedig már a fogorvos megjegyzéseit is el kell viselni, hogy miért csak most érkeztél. Nem éri meg halogatni! Minél hamarabb kérsz időpontot, annál előbb túl leszel a kezelésen!
  2. Az ördög a részletekben rejlik! 3 havonta ne felejtsd el cserélni a fogkefédet! Bár az ember hajlamos elfelejteni a hétköznapok rohanásában, mégis, a legjobb, ha beállítasz egy emlékeztetőt az egyik app-ban. Emellett fontos, hogy mindig legyen otthon fogkrém, fogselyem és szájvíz, így ha kevés van, írd fel a bevásárlólistára!
  3. Az egészséges életmód természetesen alapvető eleme a hosszan tartó és kiegyensúlyozott életnek. Lehetőleg próbáld elkerülni a fehér lisztet és a cukrot, mert azok nem csak egészségtelenek, de egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak sem. Éppen ezért keress szénhidrátban szegényebb ételeket, amiknél nem kell attól tartanod, hogy könnyen plakkok alakulnak ki a fogaid tövében.

Arra is nagyon figyelj, hogy étkezés után legalább fél óráig ne moss fogat, mert az ételekből felszabaduló cukor lággyá és sérülékennyé teszi. Ennek hatására még a legóvatosabb fogmosással is megkarcolhatjuk a fogzománcot. 

Ha a fenti tanácsokat betartod, akkor jó eséllyel nem csak elkerülnek idén a fogbetegségek, de sokat tehetsz az életminőséged javításáért. Ha pedig úgy érzed, hogy rád férne egy állapotfelmérés, akkor keresd bizalommal a Completdent csapatát, ahol maximális felkészültséggel várnak!