Szürkehályog műtét után előfordulhat vibrálás?

(x) Szürkehályog műtétre vár és aggódik a műtét eredménye miatt? Nem kell félnie, hiszen egy tapasztalt szakorvos már rengeteg hasonló beavatkozást végzett az évek során. Ritkán okoz problémát a későbbiekben, így nyugodtan dönthet úgy, hogy belevág és javít az életminőségén. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy számíthat-e vibrálásra a kezelést követően.

Mi a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse homályosodását jelenti. Ennek fontos szerepe van a fénytörésben, így ha romlik, akkor egyre rosszabbul lát közelre és távolra. A kialakulása esetén a szemlencse fokozatosan homályosodik, a látás egyre romlik, amit egy idő után már nem lehet korrigálni egy sima szemüveggel. Az operáció azonban segíthet, hogy az elszürkült szemlencse ne okozzon többé gondot, hiszen a helyére egy speciális műlencse kerül.

Milyen jelei vannak a szürkehályognak?

A szürkehályog egy igen kellemetlen panasz, hiszen emiatt az ember sokkal rosszabbul lát. Idővel akár szinte teljes lehet a romlás, így nem szabad halogatni a szürkehályog műtétet. Ha kezd homályosodni a látása, elhalványulnak a színek, káprázik a szeme, nem esik jól a reflektor és a lámpák fénye, de még a napfény is túl éles, akkor bizony gond lehet. Tünet lehet még a kettőslátás, a többes látás egy szemen, illetve a szemüveg és a kontaktlencse dioptriájának gyakori változtatása.

Ezek persze több másik szembetegségre is utalhatnak, de a legtöbb esetben a szürkehályog áll a háttérben, főként egy idősebb páciens esetén. Ha bármilyen látásromlást tapasztal, nem árt a lehető leggyorsabban felkeresni egy tapasztalt szemészt, aki segíthet a panaszokon.

Mire számíthat a szürkehályog műtét kapcsán?

A szürkehályog műtét utáni napokban előfordulhatnak olyan természetes mellékhatások, mint például a vibrálás és a fényérzékenység. Talán ez az egyetlen olyan dolog, ami miatt a betegek aggódni szoktak, viszont ez idővel elmúlik és a helyét jóval élesebb látás veszi át.

Többi nem kell majd szemüveget hordania sem közelre, sem pedig távolra. Nyugodtan olvashat, mehet színházba, nézhet meg egy mozifilmet anélkül, hogy szemüveget kellene vinnie magával. Az eljárás fájdalommentes, az eredmény pedig végleges. A műtét után még évekkel sem fog változni semmi, nem romlik el a szeme, így nagymértékben javulhat az életminősége. A technológia minőségi és korszerű, nem kell aggódnia a fájdalom és a kellemetlen érzés miatt sem. Viszont mielőtt mindez megtörténik, egy alapos kivizsgáláson kell részt vennie.

Milyen vizsgálatok előzik meg a beavatkozást?

Mielőtt szürkehályog műtétre kerül sor, minden esetben egy részletes szemészeti vizsgálatot végeznek. Ennek során meghatározzák a szürkehályog állapotát és mértékét, hogy fennáll-e bármilyen további szemészeti probléma. Ezen kívül megállapítják, hogy melyik lesz az ideális műlencse, amely képes a látást tökéletesen korrigálni. Mindezt természetesen a legkorszerűbb számítógépes technológiával végzi el Dr. Nagymihály Attila, akinek 25 éves szakmai tapasztalata van ezen a téren.

A vizsgálatra mindenképpen hozza magával a szemüvegét, a korábbi leleteit, zárójelentéseit. Készüljön fel mindenképpen és, ha kontaktlencsét hord, akkor azt legalább 3 hétig ne viselje, lágy esetén elegendő a 4 nap is. A vizsgálatra szemüvegben kell menni, ami nagyjából 2 órán át tart majd. Nem árt továbbá a kísérő jelenléte, ugyanis a pupillatágítás után 2-3 órán át homályosan fog látni és a szeme is fényérzékeny lesz. Éppen ezért nem javasolt a vezetés sem.

A pupillatágítás mellett látásélességet és szemnyomásmérést is végeznek. Utóbbihoz érzéstelenítő szemcseppet használnak, hiszen egy eszköz segítségével mérik le a szem belnyomását. Nem kell azonban aggódni, hiszen minden fájdalommentes, viszont szükséges ahhoz, hogy teljesen mértékben biztosak legyen abban, hogy milyen lencsére lesz szüksége.

Fontos azonban, hogy olyan orvost válasszon, akiben teljes mértékben megbízik. Mivel a látás nélkül tehetetlen, így csakis tapasztalt szakembert érdemes megbíznia azzal, hogy operációt végezzen a szemén.