Szénhidrát: szükséges és jó, vagy maga a sátán?

Manapság a szénhidrátok és azon belül is a cukrok kimondottan megbélyegzett státuszban vannak. A legtöbb diétázó azzal kezd, hogy megpróbálja a szénhidrátokat minél nagyobb mértékben elhagyni az életéből, aztán pedig a fejét kapkodja, mikor azt látja, hogy vannak kifejezetten szénhidrátalapú táplálékkiegészítők is.

Mi ennek az oka? Kinek lehet hinni, ha szénhidrátokról van szó?

Szénhidrátok a természetben

Nagyot téved az, aki úgy gondolja, hogy szénhidrátot csak a tésztafélékben kell keresni. Ugyanis a legtöbb zöldség és gyümölcs is nagy mennyiséget tartalmaz belőle ilyen-olyan formában. Általánosságban elmondható viszont, hogy a hízást vagy a diéták eredménytelenségét nem a szénhidrátok bevitele okozza, hanem hogy nincs mellé megfelelő minőségű és mennyiségű ellensúlyozás testmozgás formájában.

Ön is most kezd életmódváltásba, és szeretné a sportolást is minél kényelmesebb darabokban végezni? Nézze meg a Newfitshop.hu kínálatát, és válogasson a legstílusosabb Nebbia fitness leggingsek közt!

Mitől hízunk? A zsír vagy a szénhidrát a mumus?

A huszadik század elején az emberek többnyire a gyorséttermekben kapható zsíros ételeket okolták az egyre szélesebb rétegben jelentkező túlsúlyért. Később aztán a fókusz – és egyben a közutálat is – átkerült a szénhidrátokra. Ezek az elemek is ugyanúgy szerves részét kell, hogy képviseljék az étkezéseknek, ennek ellenére a diétába kezdők igyekeznek minél inkább kiiktatni a szénhidráttartalmú ételeket az életükből és vannak, akik ennek ellenére sem tudnak megszabadulni a felesleges kilóktól.

Hogy mi ennek az oka? Az, hogy megfeledkeznek a bevitt kalóriák mennyiségének számolásáról. Amennyiben figyelembe veszik a napi mozgásukat és annak függvényében visznek be táplálékot a szervezetükbe, sokkal eredményesebb lesz a diétájuk is. Hosszú távon a kalóriadeficit mindig eredményre vezet!

A ketóz/ketogén diéta

A ketogén diétának az alapelve, hogy a napi szénhidrátbevitelt minél inkább közelíteni kell a nullához. Ennek következtében a szervezetben beáll a ketózis, a szervezet pedi elkezd ketonokat termelni. Ennek kellemetlen mellékhatásaként acetonos szájszag is kialakulhat. Másik hatása viszont, hogy a test elkezdi lebontani a zsírt, hogy abból nyerjen energiát a kieső szénhidrátok helyett.

Ennek a diétának a szervezetre gyakorolt hatásairól még most is heves viták folynak, neves szakemberek állnak az ellenzők és a támogatók táborában is. 

Táplálékkiegészítők

Akik rendszeresen edzenek akár edzőteremben, akár szabadban, lényegesen több energiát égetnek el. Ennek a pótlására a boltok polcain több olyan táplálékkiegészítő is található, melyek szénhidrátalapúak. Ezek segítségével könnyedén bevihető edzés előtt az az energiamennyiség, ami szükséges egy komolyabb, megerőltető edzéshez.