Számos veszélyt rejt magában az álló munkavégzés

Vannak, akiket a munkája az íróasztal mögé szólít, míg mások meg nem állnak egy pillanatra sem amíg szólítja őket a kötelesség. Emellett pedig sokan vannak olyanok is, akik a munkaidő nagy részét egy helyben állva töltik. Az utóbbi kategóriába tartozók teste igen komoly fizikai megterhelésnek van kitéve nap mint nap, ráadásul az ilyen mindennapok hosszú távon számos egészségügyi következményt is magukkal hozhatnak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mi mindenre van hatással az álló munka és mit lehet tenni az általa kialakult kellemetlenségek ellen.

Milyen problémák fordulhatnak elő állómunka végzése miatt?

Az állómunka számos egészségügyi probléma és kellemetlenség forrása lehet. Ilyen például a túlzott fáradtság, a lábgörcs, a lábfájdalom, de a feszült és merev izmok jelenléte sem ritka az ilyen esetben, különösen a talp, a boka, a derék és a nyak környékén. Hosszú távon pedig akár vérkeringési és oxigén-ellátási zavarok, valamint mozgásszervi megbetegedések is kialakulhatnak miatta. Mivel az izmok fáradttá válnak, a visszerek is nagyon könnyek kialakulnak, ugyanis ebben a tartós testhelyzetben a véráram akadályokba ütközik a lábakban.

Sőt, mindez növeli az oxidatív stresszt is a szervezetben, ami fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Vagyis sokkal nagyobb esélye van egy ilyen típusú megbetegedésre azoknak, akik álló munkát végeznek. Kutatások szerint pontosan kétszer akkora esélye van ennek azokkal szemben, akik más típusú munkát végeznek. Az itt felsorolt tüneteknek pedig a minden napi hangulatra, sőt, egy idő után a munkabeli teljesítményre is hatással vannak. Sőt, amennyiben gépkezelés a feladat, akár ezek a jelentkező tünetek adott esetben még balesethez is vezethetnek.

Az is számít, hogy mi a feladat

Ha az állás mellett a tevékenység más tartós pózt is megkíván, az további egészségügyi problémák forrása lehet. Ugyanis például ha tartósan tartja előre az ember a karjait, akkor igen komoly terhelésnek teszi ki a hát-és derékizmait. Ez pedig – mivel egyirányú maga a terhelés – izomcsomók megjelenéséhez és gyulladáshoz is vezethet egy idő után. Emellett komoly hát-és gerincproblémák forrása is lehet mindez.

Kortól függetlenül érinthet mindenkit

Mivel egy olyan típusú munkavégzésről van szó, amely kapcsán maga az egy helyben állás okozza a problémákat, így nincs kivétel ezek előfordulásában fiatalok és idősebbek között. Minden korosztályt egyformán érinthetnek ezek a tünetek.

Minden a lábaktól indul ki

Az álló helyzetben történő munkavégzés során minden először a láb irányából indulnak el a tünetek, innen indulnak el először a kellemetlenségek a megterhelés miatt. A lábfej, a térd, a csípő, majd a hát és a nyak is sorra kerül egy idő után. Az izmok egyszerűen elfáradnak, ez pedig szépen lassan jelentkezik a test egész felületén.

Mit lehet tenni mindezek ellen?

Természetesen ilyenkor a legjobb megoldás a munkahelyváltás lenne, ám nyilván ez a lehető legkevesebb esetben kivitelezhető. A jó hír az, hogy ma már számos megoldás létezik arra, hogy az álló munka okozta kellemetlenségeket csökkenteni tudjuk. Egy megfelelő kialakítású cipő például csodákat képes művelni az ember testével és rengeteg terhet tud levenni a gerincről, valamint az ízületekről. Ide kattintva bővebben olvashat ezekről a jótékony hatásokról. 

Jól látható, milyen sokféle szempontból van hatással az ember szervezetére önmagában az, ha állva végzi a munkáját és órákon keresztül ebben a testhelyzetben van minden nap. Hiszen a gerincen és az ízületeken kívül hatással van más egészségügyi tényezőkre is, ráadásul mentálisan is hat egy idő után, ami a munkavégzésre, a közérzetre és a magánéletre egyaránt hatással lehet. Pontosan ezért minél előbb érdemes megoldást találni a problémára, ugyanis nem kell mindezeknek bekövetkeznie csupán amiatt, hogy álló munkát végez valaki.