Önkormányzati mandulaültetvénnyel erősítenek a Balatonnál

Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin magyar gazdaságnak kiemelkedő prémiumtermékekre van szüksége, ezt teremtheti meg a most telepítendő másfél hektáros mandulaültetvény – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Balatonakalin, az ültetvény első fájának elültetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

mandula

Feldman Zsolt elmondta, hogy a másfél hektáros önkormányzati tulajdonban lévő mandulaültetvény megteremti az alapját egy nagyobb szabású projektnek, amely szintén Balatonakalin, egy 65 hektáros területen valósulhat meg a közeljövőben. A mandulaültetvény területén kísérleti telep létesítését is tervezik, amely a foglalkoztatás bővülését és a feldolgozóipar fellendítését eredményezheti – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Balatonakalit olyan településnek nevezte, ahol komoly értékteremtés zajlik, és azt bizonyítja, hogy az innováció akkor sikeres, ha az a közösséget szolgálja.  Feldman Zsolt azt hangsúlyozta, hogy a “magyar gasztronómiában tátongó űrt” sikeresen szüntetheti majd meg a balatonakali mandula. Koncz Imre, Balatonakali független polgármestere úgy fogalmazott, hogy “egy kis település nagy ünnepe” a 466 darabos mandulaültetvény megteremtése, mely szavai szerint a legnagyobb önkormányzati tulajdonban lévő ilyen létesítmény, ahová a közeljövőben egy feldolgozó üzemet is terveznek.

A polgármester felidézte, hogy Balatonakalin szaporították ki 1960-ban az akali 60-as papírhéjú mandulát, hozzátéve, hogy a településen mindig is komoly hagyományai voltak a mandulatermesztésnek. Ennek a hagyománynak az ápolását jelentette, amikor 2011-ben elhatározta a képviselő-testület a mandulaültetvény létrehozását és saját területet szerzett ennek megvalósítása érdekében – hangsúlyozta Koncz Imre.

Az érintett minisztériumok és szervezetek megállapodása értelmében megindult az a folyamat, amelynek eredményeként a település 65 hektáros területe szintén önkormányzati tulajdonba kerülhet a közeljövőben, ahol még nagyobb mennyiségben folyik majd a mandulatermesztés – fogalmazott a polgármester. MTI

Vélemény, hozzászólás?