Negyvenezer Kanizsa Rehabos arcmaszkot oszthatnak szét Nagykanizsán

Tisztelt Kanizsaiak!
Túl az első járványügyi hullámon, közel a másodikhoz, annak kapujában számos kérdésre kell megtalálnunk ismét a megfelelő válaszokat.

Azt mindenképp elmondhatom, hogy az elmúlt időszakban sok értékelhető tapasztalat és tudásanyag halmozódott fel mind a családok, mind pedig a város intézményei körében, de sok eldöntendő kérdés is maradt, melyre jó megoldásokat kell adnunk, hiszen az új koronavírus-járvány kezelése közügy, ami mindannyiunk életére hatással van.
Bár nem ez volt a döntés közvetlen oka, de a múlt heti közgyűlés elfogadta, hogy álljon fel egy Járványvédelmi Konzultációs Testület szeptember 15-ével.

(Védőmaszkok gyártása a nagykanizsai Kanizsa Rehab Nonprofit Kft-nél. Fotó: archív. MTI/Varga György)

Mivel jelenleg nem tudni, hogy a várható elnök Schauta képviselő mellett kik lesznek a testületi tagok, azért fontosnak tartom, hogy mielőbb megszólítsam őt egy hivatalos levélben arról, hogy mi történjék, hogyan legyen a lakosság részére eljuttatva az a 40 ezer maszk, melyet a koronavírus járvány újabb erősödése miatt, a védekezésre felkészülésre Nagykanizsa Megyei Jogú Város 10 millió Ft értékben vásárolt még a nyár elején a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft-től.

Vélhetően e maszkok stratégiailag elkülönítve, biztonságos körülmények között türelmetlenül várakoznak arra, hogy eljussanak az emberekhez. Az iskolakezdés, a nyár végi ünnepek, rendezvények és a hazaérkező utazók azonban komoly kockázatot jelentenek a járvány újbóli elharapózásához, ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy mielőbb felelős döntés szülessen ez ügyben, hiszen a vírus nem vár testületek megalakulására.

Úgy vélem, a maszkokat azonnal el kellene juttatni a lakosság részére, hogy ezzel is akadályozzuk a vírus szétterjedését. Ezért döntöttem úgy, hogy a Járványvédelmi Konzultációs Testület elnökének a szétosztásra felhívó és felkérő levelet elküldöm.

Az első hullámban megtanultuk, hogy minden egyes nap késlekedés súlyos következményekkel járhat; éppen ez, a gyorsaság volt az akkori sikeres védekezés alapja, melyet most nem veszélyeztethetünk, tudva, hogy a maszkok eljuttatása, annak technikai kivitelezése is nagy munkát, hosszas előkészületet és anyagiakat igényel – tájékoztatott Facebook oldalán szombaton Balogh László nagykanizsai polgármester.