Nagykanizsai korlátozások és ellenőrzések a hétvégére

Az előttünk álló hétvégén az elmúlt ünnepi hosszú-hétvégéhez hasonlóan újból helyi szintű további korlátozásokra és lezárásokra kerül sor a járvány okozta veszélyhelyzet mérséklése okán 2020. április 18. (szombat) 0:00 órától 2020. április 19. (vasárnap) 24:00 óráig.

Rendőrségi jelenléttel megerősítve figyelmeztető táblával lezárásra kerülnek:

(Horgászt ellenőriznek a rendőrök a a múlt hétvégén a nagykanizsai Csónakázó- tónál. Fotó: MTI/Varga György)

a Csónakázó-tó parkolói szombat 0:00 órától vasárnap éjfélig,
a Csónakázó-tóhoz gépjárművel behajtani minden irányból TILOS!
gépjárművek elől lezárásra kerül a kajakházhoz vezető sétány és út,
a Mindenki Sportpályája lezárásra került, csoportos és csapat sportolás, edzés folytatása TILOS, csak a futók használhatják, 20 fős létszámkorláttal,
továbbra is érvényben marad valamennyi játszótér lezárása.

Fontos ismételten kiemelni a kijárási korlátozásra vonatkozó irányelveket és értelmezésüket:

A kijárási korlátozás nem kijárási tilalom. A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására meghatározott, az alábbiakban olvasható alapos indokkal kerülhet sor.

Ilyen alapos indok lehet, a teljesség igénye nélkül, például:

munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység,

napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,

az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele,
egyéni szabadidős sporttevékenység,

szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen,

az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása,

a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy részére történő segítségnyújtás.

Mindez azt is jelenti, hogy a Csónakázó-tó és egyéb külterületek, belterületek, főként a zöldterületek a biztonságos távolság megtartásával gyalogosan látogathatók, a csoportosulás és a játszóterek használata azonban nem megengedett.

(Autóst ellenőriznek a rendőrök a múlt hétvégén a nagykanizsai Csónakázó-tónál. Fotó: MTI/Varga György)

A Csónakázó-tóhoz a gépjárművek nem hajthatnak be, de az gyalogosan megközelíthető és látogatható; a horgászat ezúttal is engedélyezett, azonban gépjármű használata nélkül és nem csoportosulva!

• A rendőrfőkapitányság, a közterületfelügyelet, a polgárőrség alakulatai és járőrei ebben a két napban maximális erővel, fokozott jelenléttel és határozott fellépéssel jelennek meg az említett helyszíneken.
• Minden, a kijárási korlátozásról szóló rendelettel ellentétes, felesleges és konkrét cél nélküli csoportosulás esetén intézkedésre kerül sor.
• Az elmúlt időszakban megkapta minden háztartás a város által beszerzett két maszkot, így a már maszkkal rendelkezők számára nyomatékosan felhívom a figyelmet a közösségi tereken, üzletekben és egyéb találkozásokra alkalmas területeken azok használatára.

A rendőrség vezetőjét ezúttal is kértem, hogy szigorúan szankcionáljon minden kijárási korlátozással kapcsolatos kihágást, szabályszegést, a tilos és zöld területen való parkolást, lezárt játszótereken való tartózkodást, és minden olyan tevékenységet, mely veszélyezteti magunk és mások egészségét, védelmét.

Határozottan kérek mindenkit, hogy fokozottan tartsák be a kijárási korlátozásokat, az idősek mindenképpen maradjanak otthon, a fiatalabbak pedig csakis a szabályoknak megfelelően menjenek ki.

Egymás iránti felelősség, önmérséklet, lemondás és kitartás.
Vigyázzunk egymásra! – írta Facebook oldalán pénteken Balogh László nagykanizsai polgármester.