Nagykanizsa területén 7 igazolt koronavírusos van otthonukban elkülönítve

“Tisztelt Kanizsaiak!

Sokat hallhatunk e rendkívüli időszakban olyan kifejezésekről, hogy „járványügyi megfigyelés alatt lévő személyek”, vagy éppen „fertőző beteg otthonában elkülönítve”, esetleg „tilalmi lap”, amit a hétköznapokban legtöbben csak „piros lapként” emlegetnek.

E kifejezések valóban ismeretlenek voltak ezidáig életünkben, most azonban kénytelenek vagyunk megismerni, megtanulni, sőt, bizonyos esetekben betartani őket. Érdemes tehát röviden áttekinteni, mit is takarnak e kifejezések, hiszen akár itt Nagykanizsán is találkozhatunk velük.

Azt már mindenki behatóan tudja, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ha mástól nem is, de Győrfi Páltól már sokszor hallhattuk ezen instrukciót, mely ténylegesen a járvány időszakának legfontosabb mondata lett.

Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot (“piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Hatósági házi karanténra azokat kötelezik, akik például külföldről érkeznek haza, még ha tünetmentesek is. Ők a magyar határ átlépésekor egészségügyi vizsgálaton esnek át, és akinél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azt a mentő kórházba szállítja. De, akiknél az a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. Nálunk is volt és van példa a házi karanténba kerülésre, mely a legtöbb esetben a külföldről hazatérő szállítmányozókat érinti.

Jelenleg Nagykanizsa területén 49 járványügyi megfigyelés alá helyezett van, ebből igazolt betegséggel 7 fő, otthonukban elkülönítve. Ez az alacsony létszám valószínűleg annak is köszönhető, hogy az előírásokat a városunkban élők fegyelmezetten betartják, amiért csak köszönetet mondhatunk.

Ezen megfigyelés alá helyezett esetekben a rendőrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján hatósági házi karanténban kell maradni 14 napra, és a bejárati ajtóra kötelesek kiragasztani a számára átadott “piros lapot”. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Amennyiben légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) jelentkeznének, mindenki köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni, és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Egymás iránti felelősség, önmérséklet, lemondás és kitartás.
Vigyázzunk egymásra!” – tájékoztatott kedden délután Facebook oldalán Balogh László nagykanizsai polgármester.