Mit tegyünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma olyan sokakat érintő bőrbetegség, mely az esztétikai problémákon túl sajnos rengeteg kellemetlenséggel jár a közérzetet illetően is. A kínzó viszketést is okozó baj gyakran visszavezethető a hétköznapokban használt készítményekre, tisztálkodási szerekre, de pszichés okok is kiválthatják a tünetek fellángolását. Fontos tisztában lennie azzal, hogy a folyamatos viszketésnek muszáj ellenállni, hiszen különben csak tovább terjed, és egyre súlyosabbá válik a betegség. A Hillvital.hu   a természetes összetevőket tartalmazó készítményeket javasolja ekcéma kezelése kapcsán, ezek ugyanis semmiféle mellékhatással nem rendelkeznek, így hosszú időn keresztül is gond nélkül alkalmazhatóak.

ekcema

Természetes megoldások a tisztálkodásban

Ha tisztálkodásról és testápolásról van szó, akkor manapság rendkívül széles választékkal találjuk szembe magunkat az üzletekben. A választás korántsem egyszerű, pláne, ha tisztában vagyunk azzal, hogy számos kozmetikum és illatszer allergiás reakciót is kiválthat a bőrből. Rendkívül fontos tehát, hogy az ekcéma megelőzése, vagy a már megjelent tünetek eredményes kezelése kapcsán kifejezetten a természetes összetevőkkel rendelkező alapanyagokat válasszuk.

A naturkozmetikumok és a természetes alkotóelemeket tartalmazó készítmények remek döntésnek bizonyulnak. A gyógynövényes szappanok, az iszappakolás és az iszapos tisztálkodó szerek már számtalanszor bizonyították hatékonyságukat.

Hidratálás a viszketés ellen

Az ekcéma sajátos, és rendkívül sok kellemetlenséget okozó tünete a viszketés. A betegségben érintettek jól tudják, hogy a kezelés során talán a legnehezebb éppen az ennek való ellenállás. Az egyébként is száraz, sérülékeny bőrfelület vakarásával csak még nagyobb terület lesz érintett, s a kisebesedés további felülfertőződés és gyulladás kockázatát hordozza magában. S hogy mit tehetünk a viszketés ellen?

A legfontosabb, hogy mindig hidratáljuk a bőrt. Legyen szó a tusolás utáni időszakról, vagy a lefekvés előttiről, a megfelelő, minőségi hatóanyagokat tartalmazó, egyszerűen felszívódó hidratáló krémek remek választásnak bizonyulnak. Persze ezek kapcsán is kerülendőek az illatosított, mesterséges anyagokkal teli típusok, helyettük inkább az olyan természetes alapanyagok ajánlottak, mint például a shea vaj. Hasonlóképp jó döntés a gyógynövényeket tartalmazó krém, mely hosszú távon is eredményesen vethető be az ekcéma tünetei ellen.

Pszichés okok is állhatnak a háttérben!

Sajnos tény, hogy a pszichés kiegyensúlyozatlanság és a mindennapokban állandósuló stressz is okozhatják a panaszok időnkénti fellángolását. Hasznos tehát, ha a lelki egyensúlyra törekedve igyekszünk a bennünket ért stresszt a megfelelő módon kezelni. A lelki harmónia az egyik legfontosabb dolog annak érdekében, hogy a test is optimálisan működjön.

Az ekcéma okozta tünetek enyhítése érdekében tehát sokat tehetünk azzal, ha odafigyelünk, milyen anyagokkal érintkezik bőrünk, megfelelően kiöblítjük-e ruháinkat és gondoskodunk-e a folyamatos, minőségi hidratálásról. Testápolók, testvajak terén is megéri legalább a középkategóriás termékek közül választani, de elsődleges szempont mindenképpen a természetesség kell, hogy legyen. A bőrbetegség nem csak rontja a megjelenést, de a kínzó viszketés apropóján bizony az egész közérzetre is hatással van. Ne feledje, a betegség megelőzhető, a kiújulás ellen pedig az allergiát kiváltó tényezők kiküszöbölésével, hidratálással és lelki harmóniára törekvéssel tehet a legtöbbet!

Vélemény, hozzászólás?