Mit érdemes tudni az alvászavarokról?

Időnként mindenkivel előfordul, hogy egy-egy éjszaka nyugtalanul alszik, mert például túl sokat evett vacsorára, vagy egy olyan esemény történt vele aznap, ami alaposan felzaklatta. A gond akkor kezdődik, ha az alvászavarok állandósulnak, és már az idejét sem tudod, mikor aludtál végig nyugodtan egy teljes éjszakát, és ébredtél fel kipihenten.

Az alvásproblémák pedig nem csak a pihenést keserítik meg, hanem az egész napi teljesítményedre is kihatással vannak. 

Mit jelent az alvászavar?

Az alvászavar valójában egy elég összetett probléma, amit szakemberek is vizsgálnak alváscentrumokban. Orvosi szempontból különbséget kell tenni az elalvási és az átalvási zavar között. 

Az első azt jelenti, hogy az illetőnek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem megy az elalvás, és hiába fáradt, mégis csak forgolódik, az utóbbit pedig arra mondják, amikor valaki az éjszaka folyamán többször felébred, utána pedig nem tud visszaaludni. Sajnos az is gyakori, amikor valakinél mindkettő egyszerre jelentkezik, és a zavartalan éjszakai pihenés egyszerűen lehetetlenné válik. 

Mi állhat a háttérben?

Az alvásproblémák okai közt mindenképp az első helyen kell megemlíteni a folyamatos stresszt és a túlhajszoltságot. Aki az egész napos hajtást követően még este sem tud megszabadulni a nyomasztó gondolatoktól, az képtelen lesz kikapcsolni, és így gyakran alvás helyett is csak a problémáin fog rágódni. Holott lefekvés előtt agyban is át kellene állni az elalvást segítő, nyugodt pszichés állapotra, és elengedni a napközben felgyülemlett feszültséget. 

A másik gyakori ok viszont sokkal hétköznapibb: sokan szimplán azért nem tudnak rendesen aludni, mert a hálószobai körülmények nem megfelelőek a nyugodt pihenéshez. Nincs elég sötét, túl nagy a zaj, kényelmetlen az ágy, túlságosan hideg vagy meleg a szoba hőmérséklete… ezek pedig máris megnehezítik az alvást. 

Mindemellett kiváltó ok lehet még a lefekvés előtti intenzív testmozgás, a késő este elfogyasztott, nehezen emészthető vacsora, valamint az olyan alvásbetegségek is, mint a horkolás vagy a nyugtalan láb szindróma. 

Mit lehet tenni?

Az altatók használata bár kézenfekvőnek tűnik, de ehhez a megoldáshoz csak legvégső esetben szabad folyamodni, ugyanis a gyógyszerek függőséget és káros mellékhatásokat okozhatnak! Sokkal célravezetőbb, ha egy kicsit átalakítod a mindennapi rutinodat, és megteremted az ideális körülményeket az alváshoz. 

Ha nehezen tudsz fejben ráhangolódni a pihenésre, akkor lefekvés előtt fél órával vegyél be 1-2 szem Myrobalan Milam.10 kapszulát, ami egy gyógynövényeket tartalmazó természetes altatókészítmény

Ezenfelül igyekezz minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, beleértve a hétvégéket is. Az elalvás előtti 15-50 percben fejben is hangolódj rá a pihenésre relaxációval, olvasással (nem okostelefonon), megnyugtató tevékenységekkel, hogy könnyedén jöjjön majd az álom.