Mit érdemes tudni a Beteg Épület Szindrómáról, mint tünetegyüttesről?

A Beteg Épület Szindróma egy tünetegyüttes, vagyis a Sick Building Syndrome (SBS). Sem magyarul, sem angolul nem egy szívet melengető fogalom, hát még, ha kiderül mit is takar.

Magunkra ismertünk? Semmi gond, a Szellőztető megoldást is kínál!

Milyen tüneteket figyelhetünk meg?

Hiába lakunk és dolgozunk városban, eljön az a pont, amikor csendet szeretnénk magunk körül. Van, amit mi szabályozunk, hogy akarjuk-e hallani, de van, amit nem. Előbbire példa a televízió, rádió, telefonunk, utóbbira pedig a környezetünk zaja: forgalom, szomszéd lakásban a felújítási munkálatok, kutyaugatás zaja, stb. Nyugodt életet szeretnénk. Csendet és nyugalmat. Helyette azonban arra leszünk figyelmesek, hogy változott valami a viselkedésünkön, az egész lényünkön. De mi?

A Beteg Épület Szindróma egy olyan tünetegyüttes, amit az épületben található kemikáliák okozhatnak. Az épületekben sok olyan vegyi anyagot találunk, ami mind kiválthatja a tüneteket: festékek, lakkok, felületkezelő szerek szaganyaga, amik a szellőztetés hiánya, esetleg a légkondicionálók gyakori használata miatt az épületben rekednek, nagy koncentrációban vannak jelen.

Az elégtelen szellőztetés és/vagy a légkondicionáló használata továbbá kedvez a baktériumok, gombák és penész spóráinak terjedéséhez is, amik szintén okozzák az alábbi tünetegyüttest:

  • Fejfájás
  • Emésztési zavarok
  • Szédülés
  • Fáradékonyság
  • Orrdugulás
  • Tüsszögés
  • Bőrkiütés, viszketés, légzési nehézségek, stb.

Az SBS súlyossága, illetve a tünetek jelentkezése függ attól, hogy milyen már meglévő betegségeink vannak (pl.: asztma, szorongás, stb.).

Megoldás lehet az, ha kinyitjuk az ablakot? Zajszennyezés, por, pollen, szmog, huzat, rovarok, stb. Csak néhány dolog, ami bejöhet azon a nyitott ablakon, szóval a probléma átmenetileg megoldódhat, de az is lehet, hogy új generálódik. Van-e megoldás?

A Zehnder szellőztető rendszere megoldást jelent!

A zárt légtér megbetegít, de a nyitott ablakkal sem jutunk előrébb. Sorra jelentkeznek az újabb és újabb tünetek, vagy épp súlyosbodnak a régiek? Tudunk egy jó megoldást, a Zehnder hővisszanyerős szellőztető rendszerét! A hővisszanyerős szellőztető rendszerrel a zárt légtér levegője anélkül cserélődik és frissül fel, hogy veszítene a szoba a hőmérsékletéből. Ennek télen és nyáron egyaránt kiemelt szerepe van, hiszen nincs energiapazarlás, csökkenthetünk a fűtés, illetve hűtés költségein.

Az SBS tünetegyüttesek is csökkenhetnek, mert a zárt tér levegőjét kicseréli, a levegőben terjedő szagokat, port, pollent, baktériumokat és gombát pedig megszűri. Alacsony zajszintje lehetővé teszi, hogy éjszaka is folyamatosan működjön, mialatt a legpihentetőbb álmunkat alusszuk, tán mióta megszülettünk! Egyszer csak azt vesszük észre, hogy a fejfájás megszűnt, csökkentek az emésztési zavarok, nem vagyunk feszültek, idegesek, szervezetünk megnyugodott.