Minden, amit az inzulinrezisztenciáról tudni érdemes

(x) Mit nevezünk inzulinrezisztenciának? Hogyan alakul ki? Milyen tünetei vannak? Hogyan történik a kivizsgálás és a kezelés? Milyen változások figyelhetőek meg a kezelés során? Az inzulinrezisztencia valóban a kettes típusú cukorbetegség előszobája? Mikor érdemes endokrinológus szakorvoshoz fordulni? Mutatjuk a válaszokat!

Ha csökken a vázizom, a zsírszövet és a máj sejtjeinek inzulinérzékenysége, akkor a vérből a cukrot csupán fokozott inzulinhatásra tudják felvenni. Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Még normálisnak tekinthető az éhgyomri vércukorszint, azonban az inzulinszint megnövekszik a vérben. Ez hosszú távon sajnos cukorbetegséghez vezet megfelelő kezelés nélkül.

Hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia?

A vérben található cukor biztosítja a sejtek számára a tápanyagellátást, melyhez inzulinra van szükség. Ahhoz, hogy ez a folyamat jól működjön, kapcsolódási helyekre van szükség, melyeket receptoroknak nevezünk. Azonban a sejtek felszínén lévő receptorok nem működnek megfelelően inzulinrezisztencia esetén, melynek következtében még több inzulinra van szükség.

Ahogy már említettük, az inzulinrezisztencia hosszú távon, megfelelő kezelés nélkül cukorbetegséghez vezethet. Lényegében a kettes típusú cukorbetegség előszobájának is tekinthető. 

Milyen tünetei lehetnek az inzulinrezisztenciának? 

Az inzulinrezisztencia kialakulásában, nagy szerepe van a genetikai hajlamnak, a csökkent D-vitamin-szintnek és az életmódbeli tényezőknek. A kialakulásának lehetőségét nagymértékben növeli az elhízás, a mozgásszegény életmód, a vitaminban gazdag ételek étrendből való mellőzése, valamint a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása.

A betegség közvetlen és egyértelmű tünetei nem ismertek. Az esetek többségében a nőket érinti az inzulinrezisztencia, és sok esetben egyéb egészségügyi problémák kivizsgálásakor derül ki. Ide tartozik például a teherbeesés nehézsége, a menzeszzavar, a depresszió, a fáradékonyság, a fokozott szőrösödés, a nyugtalanság, a hajhullás, az elhízás, a zsíros bőr kialakulása. Az említett egészségügyi problémák jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb endokrinológus szakorvos segítségét igénybe venni. 

Hogyan történik a kivizsgálás és a kezelés?

A szakrendelésen megnézik az inzulinszintet, és emellett cukorterheléses vizsgálatra is sor kerül. Emellett kiszámolják a HOMA-indexet, amelynek értéke megmutatja, hogy valóban inzulinrezisztenciáról van-e szó.

Az inzulinrezisztencia kezelését endokrinológus szakorvos végzi. A kezelés elengedhetetlen része a diéta és rendszeres testmozgás. Emellett gyógyszeres terápiára is sor kerülhet. Az inzulinrezisztencia kezelése során csökken a testsúly, növekszik a teherbeesés esélye, megszűnhetnek a hangulatzavarok és a bőrproblémák, valamint a menstruációs ciklus zavara is rendeződhet.