Milyen tésztafajták számítanak egészségesnek?

(x) A tésztafélék részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek. Azonban nem mindegy, hogy milyen változatra esik a választás. Milyen tésztafajtákat érdemes választani, ha az egészséges életmód a cél? Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a változatok? Mutatjuk a válaszokat!

Jelenleg az elsődleges gabonanövényünk a búza, melynek köszönhetően nemcsak a kenyereink, hanem a tésztáink alapja is lett. Annak ellenére, hogy vannak olyan tésztafélék, melyek ásványianyag-összetétel szempontjából jobban teljesítenek.

A mennyiség mellett a minőségre is érdemes odafigyelni

A tészták esetében is igaz az, hogy a minőségre is oda kell figyelni a mennyiség mellett. Érdemes olyan változatok mellett dönteni, melyek ásványianyag-összetétel szempontjából kiemelkedőek, jobban teljesítenek, mint a búzalisztből készült társaik. 

Olyan tésztákat érdemes választani, melyek az egészségre kedvező hatást gyakorló tápanyagokkal rendelkeznek. Ide tartoznak a különféle pszeudogabonák, mint például a rizs, a köles, a hajdina és a szójabab. Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően akár a sportos étrendet is tökéletesen kiegészíthetik.

Rövidebb idő alatt készülnek el, mint a búzalisztből álló változatok

A rizstészta gluténmentes és nem tartalmaz tojást. Lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Továbbá nem kell főzni, elegendő forrázni. Tápanyagértéke figyelemre méltó, ugyanis a következőket tartalmazza: D- és E-vitamin, kalcium, foszfor, mangán, magnézium, nátrium és kálium. A hajdinatészta támogatja az emésztést, ugyanis teljes értékű élelmi rostforrás. Bátran beilleszthető a gluténmentes étrendbe. Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik és lassú a felszívódása. A szív- és érrendszerre is kedvezően hat, nagymértékben tartalmaz ásványi anyagokat és fehérjét. 

A kölestészta is kiváló választás, mivel számos jótékony hatással rendelkezik. Alacsony a kalóriatartalma, szóval a diétás étrendben is megállja a helyét. Nem tartalmaz glutént és magas a fehérjetartalma. Gazdag ásványi anyagokban és B-vitaminban. A tudatos táplálkozásban a szójababból készült tészta is tökéletesen helytáll. Gazdag fehérjében és értékes rostokat tartalmaz, mindemellett alacsony a glikémiás indexe.

Továbbá jó hír a sportolók számára, hogy az izomépítésre is kedvezően hat. Bármelyik egészséges tésztaféle beszerezhető a BioPowerShop webáruházában.

Érdemes zöldségekből készült szószokat fogyasztani

Természetesen az egészséges táplálkozáshoz nem elegendő a megfelelő tésztafajták fogyasztása. A feltétre is kiemelt figyelmet kell fordítani. Célszerű elkerülni a zsíros és cukros verziókat.

Nem érdemes a mártásokat vajjal, liszttel vagy tejszínnel sűríteni, ugyanis kalóriabevitel szempontjából nem előnyösek. Ezek helyett érdemes zöldségekből készült szószokat fogyasztani. Továbbá célszerű sovány tejtermékeket használni a mártásokhoz.