Miért lett a fogászati turizmus a befutó?

(X) Amikor egy ország gazdasági helyzetét elemezzük, megvizsgáljuk azt is, hogy melyik az a húzóágazat, ami a vártnál is jobb teljesítményeket ér el. Magyarországon már évek óta a fogászati turizmus a befutó, most már csak az a kérdés, hogy miért. 

Vezető szerepben Európában

A francia Le Monde cikke szerint hazánk vezető szerepre tett szert Európában a fogászati implantátum- és protéziskészítés területén. A franciaországi árakhoz képest lényegesen olcsóbban elérhető, kiváló minőségű fogászati szolgáltatások egyre vonzóbbá váltak a francia lakosság körében (is). A kezdetben még hezitálók az ár-érték arány mérlegelése után sorra döntenek úgy, hogy Magyarországra utaznak a szép mosolyért. 

A lap véleménye szerint sanszos, hogy a Budapestre tartó fapados repülőjáratok utasainak legalább a 20%-a fogturista, azaz összeköti a kellemeset a hasznossal. Egyrészt megismerkedik a magyar főváros pezsgő mindennapjaival, termálfürdőivel és nevezetességeivel, másrészt kedvező áron rendbe teteti a fogsorát. 

A koronák, hidak és implantátumok országává váltunk

A francia fogturisták száma évről évre emelkedik, ők azok, akik a legtöbb pénzt hagyják Magyarországon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy amíg 2011-ben 2,74 millió eurót hagytak itt, 2018-ban már 3,98 millió euróra rúgott ez az összeg.

Hogy miért éppen hazánkra esik az egészségturisták választása? Ennek több oka is van, amelyek közül a talán legfontosabb, hogy alacsonyabb árakon juthatnak részleges vagy teljes helyreállító kezelésekhez, mint a saját hazájukban. Egy komplex kezelés nálunk csak a felébe vagy harmadába kerül, arról nem is beszélve, hogy az ellátás színvonala megegyezik vagy még meg is haladja a saját országuk fogászati ellátásának színvonalát.

A Le Monde cikkében utal arra az el nem hanyagolható tényre is, hogy Franciaországban az állam nem mindig finanszírozza a fogászati beavatkozásokat, így minél bonyolultabb egy kezelés, az annál többe fog kerülni a páciensnek. Gyakori problémát jelent még a fogorvoshiány és a hosszú várakozási idő is – mindezek együttvéve pedig arra motiválják a franciákat, hogy máshol – például Magyarországon – keressenek megoldást.

Magánklinikák főként külföldi betegekre specializálódva

A fogászati turizmus a 80-as években indult, amikor az osztrákok és németek sorra vették igénybe a határ közeli városokban működő fogászati szolgáltatásokat. A folyamat a rendszerváltással, majd az uniós csatlakozással még több lendületet kapott, amit a fapados repülőjáratok és az internetes információáramlás hatékonysága még tovább fokozott. Ennek köszönhetően napjainkra számtalan magyar klinika – így a Jildent Clinique is – jött létre, ahol kifejezetten a külföldről érkező ügyfelek igényeinek maradéktalan kielégítésére törekszenek.

Miért lett a fogászati turizmus a gazdaság egyik húzóágazata?

Nem. Nemcsak azért, mert nálunk minden beavatkozás olcsóbb… A sikerhez az is hozzájárult, hogy Európában hazánk állt át legelőször a fogászati turizmusra, és szakmailag is az élvonalba tartozunk.