Mi a leghatékonyabb módszer a vállfájdalom kezelésére?

Vállfájdalom esetén a legtöbben gyógytornászhoz szoktak fordulni. A vállízületi porckopás sokaknál jelentkezhet, hiszen ez tulajdonképpen egy korral járó természetes folyamat. A vállízületi artrózis ropogó hangot ad és iszonyatos fájdalommal jár. A porcok idővel megkopnak hiszen fokozatosan használatban vannak és a porcok víztartalma a kor előre haladtával folyamatosan csökken. A természetes folyamat fájdalmai azonban a megfelelő gyógytornával csökkenthetők. A mozgásszegény vagy túlzottan stresszes életmód biztosan nem segít a tünetek csökkentésében, így ezt érdemes teljesen felszámolni. Az ízületi porcok kopása miatt a csontok egészen egyszerűen egymáson súrlódnak.

Az egész folyamat észrevétlenül zajlik és csak a fájdalom jelentkezése esetén tűnik fel a pácienseknek, hogy gond van. Kezdetben a porckopásra a reggeli fájdalmak és a terheléses fájdalom utal, majd a későbbiekben kialakul az ízületi gyulladás és emellett az éjszakai vállfájdalom. A gyógytornász ebben az esetben a mozgásterjedelem javítását célzó és izomerősítő feladatokat tanít be a pácienseknek, amelyet saját otthonukban is elvégezhetnek. Természetesen nem csak ez az egy betegség az, amely életünk során jelentkezhet a vállak környékén. Sérülések, izom- vagy akár ínszakadások is bekövetkezhetnek, amelyek kialakulhatnak sportsérülésből vagy túlerőltetésből. Sok esetben ilyenkor elkerülhetetlen a műtét, de a műtétek után a gyógytorna elengedhetetlen. A gyorsabb és komplikációmentesebb gyógyuláshoz szükséges a torna. Kiegészítő terápiaként gyakorta alkalmazzák a tape vagy fascia kezeléseket. A szakemberek a vállízület átmozgatásával kezdenek, majd a lapockát stabilizálják és megerősítik a rotátorköpenyt.

Befagyott váll szindróma esetén a váll mozgatása nagyon fájdalmas és az ízületi tok is megvastagodik. Amennyiben mozgásszegény életmódot folytatunk, úgy várható az izmok megrövidülése is. Balesetekkor vagy egyszerűen mozgáshiány miatt is kialakulhat ez a betegség, de szívproblémáknál és Parkinson-kórnál is számolhatunk vele. A gyógytornász nyújtó és átmozgató gyakorlatokkal, manuálterápiával segít. Alkalmazhatják a fascia és a taping terápiát is. Az úgynevezett „olvadási szakasz” után már a McKenzie terápia is szóba jöhet.