Máris korlátozást vezetnek be a delta-variáns miatt egy nagykanizsai idősotthonban

Intézményelhagyási tilalom szeptember 1-től a nagykanizsai NESZI-ben, (Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény. Teleki út 19/B.) a Teleki utcai idősek otthonában!
“Nagyon sok körülményt értékeltünk, hogy jó döntést hozzunk:

 • várhatóan nem lesznek országos korlátozó intézkedések az átoltottságra hivatkozva;
 • az oltottak körében is magas fertőzöttségre számítunk, emiatt várhatóan nagyon könnyű lesz megfertőződni;
 • védekezés hiányában idén más légzőszervi vírusok is járványt okozhatnak;
 • információnk szerint már van új koronavírus fertőzött a városban;
 • nagyon nehéz lesz kiszűrni a tünetmentes fertőzötteket, illetve az egyéb légúti megbetegedéseket;
 • az intézmény befertőződése járványügyi zárlatot von maga után;
 • továbbra is a szakosított ellátást nyújtó, bentlakásos szociális intézmények lakói a veszélyeztetettek, az elhunytak 85% 60 évnél idősebb, krónikus beteg;
 • kórházi kezelések ellenére 16 lakónkat vesztettük el tavaly a járványban, annak ellenére, hogy sikerült a járványt intézményen belül izolálni. Az első enyhe tünet megjelenésekor már szinte az intézmény egész emelete fertőzött volt. Zárt térben hihetetlenül gyorsan terjed a vírus.

Az intézmény emeletén 43 lakót érintett a vírusfertőzés, ez 37,2%-os halálozás. Míg az első hullámban minden új koronavírusos beteget a kijelölt járványkórházba szállítottak, addig a második hullámban már csak azokat, akiknek az állapota kórházi kezelést igényelt. Gyakorlatilag az intézmény kvázi járványkórházként működött ezen időszak alatt. Tavaly december elején adtam hírt utoljára a lakók állapotáról, akkor 7 elhunytról és 10 kórházban kezeltről tudtam beszámolni, de sajnos a kórházi kezelés ellenére sokuk életét nem tudták megmenteni. Jelenleg 52 ellátott oltása történt meg, 15 lakó nem kérte a védőoltást. A lakók közül 27-en átestek az új koronavírus fertőzésen tavaly. A delta variáns sokkal veszélyesebb, mint a korábbi variánsok.

 • az intézmény dolgozói is ki vannak téve a fertőzés veszélyének, különösen akkor, ha az intézmény befertőződik. Az intézmény dolgozói nagyon következetesek, szigorúan betartják a járványügyi intézkedéseket, és nagyon tisztességes munkát végeznek. Az, hogy tavaly sikerült a járványt intézményen belül megállítani úgy, hogy a fertőzötteket is napi szinten ellátták, miközben maguk is ki voltak téve a fertőzésnek, az önmagában is csoda számba megy. A járvány során 9 dolgozónk fertőződött meg, többnyire munkavégzés közben.

A megelőzésre év eleje óta nagyon nagy hangsúlyt fektet Dr. Tóth-Bagó Mónika intézményvezető:

 • jelenleg az otthon lakóinak átoltottsága 78%, a dolgozóké 86%. Vannak, akinek az állapota nem tette lehetővé az oltást, és vannak, akik tartanak tőle. Mindenkinek fel lett kínálva az oltás lehetősége, részletesen tájékoztatva lettek a hozzátartozók is. Arra egyelőre nincs megfelelő információnk, hogy a Pfizer/BioNTech mRNS oltóanyaga mennyire tudja megelőzni a súlyos megbetegedéseket az idős krónikus betegek esetében.
 • több olyan szolgáltatást is az intézménybe telepített igazgató asszony, amivel csökkenthető az intézmény és a Kanizsai Dorottya Kórház közötti betegforgalom.

Járványügyi szakemberekkel, más intézményekkel is konzultáltunk, igazgató asszony a lakók véleményét is kikérte. Olyan megoldást választottunk, amivel a jelenleg hatályos eljárásrend kockázatait még kezelni tudjuk.
A Társulási Tanácstól arra is felhatalmazást kértem, hogy ezen időszak alatt az aktuális járványügyi helyzethez igazodva szigorításról vagy enyhítésről döntsek. Erre azért volt szükség, mert arra számítunk, hogy idővel jön ki új eljárásrend, ami ha kiküszöböli, kezeli a kockázatokat, okafogyott lehet a fenntartói beavatkozás, másrészt a hozzátartozók együttműködésére messzemenőkig számítunk.

Ha a hozzátartozók a járványügyi intézkedéseket megszegik a látogatások során, akkor azonnal látogatási tilalmat rendelek el.

Szeretném, ha minden hozzátartozó világosan megértené, hogy az intézményünkben élő szeretteik, az ápolásukat végző szakemberek, és az ő családjaik védelme mindennél előbbre való. Sajnos az új koronavírus fertőzés nagyon alattomos, és különösen veszélyes az intézmény lakóira, de ugyanígy az ápolásukat végzőkre, családtagjaikra is. Szinte lehetetlen járvány idején kiszűrni a tünetmentes fertőzötteket. Azt szeretnénk, hogy az intézmény lakói és dolgozói a járvány idején is a legnagyobb biztonságban legyenek, korlátozások nélkül, szabadon mozoghassanak az intézményben, és ez az a közös érdek, amiben az elkövetkező hónapokban mindannyiuk támogatását és együttműködését kérjük.

Az idősotthonok a legvédtelenebbek a járvány alatt. A legveszélyeztetettebb emberek élnek ezekben az intézményekben, és nagyon nehéz elkerülni, szinte lehetetlen, jobbára csak megúszni lehet, hogy ne fertőződjön be, és a járványvédelmi szakemberek sem optimisták ebben a tekintetben. Amit viszont meg tudunk előzni, azt feltétlenül meg kell. Fontos védőeszköz és hatásos is a szájmaszk, hatékony az alkoholos és a klóros fertőtlenítő, és a védőoltások is segítenek megelőzni a súlyos megbetegedéseket. Ezekkel tudunk védekezni, és nagyon sok pozitív tapasztalat áll rendelkezésre. Gondoljunk másokra is, felelősek vagyunk egymásért is.” – tájékoztatott szerdán Dr. Schauta Marcell, Nagykanizsa – Surd – Zalakomár Szociális Társulásának elnöke.