Már 89 koronavírusos van Zalában, egy zalaegerszegi idősotthon is érintett

Meghalt 11 idős, krónikus beteg, és 66-tal 2649-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu kedd reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 291-re emelkedett. 516-an már gyógyultan távoztak a kórházból.

976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.
Az oldal adatai szerint jelenleg 9889-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 67 172.

(Grafika: koronavirus.gov.hu)

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1305 ember) és Pest megyében (358) van a legtöbb fertőzött.
Ezt követi Fejér megye (265), Komárom-Esztergom megye (92), Zala és Csongrád megye (89-89), Győr-Moson-Sopron megye (67), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (62).
Békés és Vas megyében van a legkevesebb (14-14) fertőzött Magyarországon. MTI

A zalaegerszegi koronavírus-helyzettel kapcsolatban Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere Facebook oldalán hétfőn közölte:

“Egy héttel ezelőtt örömmel számoltam be arról, hogy az önkormányzati egészségügyi alapellátásban és az idősügyi intézményekben elvégzett, a város által megrendelt és finanszírozott mind a 650 koronavírus teszt negatív lett. Sajnos pénteken érkezett az a hír, hogy a volt József Attila iskolában működő idősek otthonában, a demens részlegen az egyik ellátott pozitív eredményt produkált.

Az idős személynek múlt héten szombaton még negatív lett a teszteredménye, az intézményből nem mozdult ki (nem is mozdulhatott). A dolgozók is valamennyien negatív eredményűek lettek, azonban múlt hét szombat óta bármikor megfertőződhettek egy bevásárolóközpontban, egy üzletben, vagy bárhol, és tünetmentes hordozóvá válhattak. A dolgozók minden reggel a munka felvételekor nyilatkozatot töltenek ki, illetve gyors vizsgálaton és lázmérésen esnek át.

Valamennyi dolgozó tünetmentes volt, de a vírus sajnos így is megjelenthetett. Az említett idős személynek csütörtökön hőemelkedése volt, majd enyhén köhögött. Az otthon orvosa konzultált a megyei kórházzal, a biztonság kedvéért beszállították vizsgálatra és koronavírus tesztet is végeztek rajta, ami péntekre pozitív lett. Ezután a fenntartó önkormányzat, az intézmény vezetése és a népegészségügyi hatóság gyors és határozott lépéseket tett.

A demens részleget izolálták, az idősek nem mozdulhattak ki a szobáikból, a dolgozóknak előírták a teljes védőfelszerelést (overall, arcvédő pajzs, maszk, kesztyű, stb), hétvégén pedig valamennyi ellátotton és dolgozón azonnali PCR tesztet végeztek el. Ennek eredményeként további kilenc idősnek és öt dolgozónak lett pozitív a koronavírus tesztje. A tíz idős kórházban van megfigyelés alatt, állapotuk kielégítő, van köztük több tünetmentes is. Az öt érintett dolgozó otthon van házi karanténban. Egyiküknek hőemelkedése van, másikuk köhög, hárman tünetmentesek. A pozitív tesztet produkáló dolgozók esetében kontakt kutatásra is sor kerül.

A városban nem csak önkormányzati, hanem állami bentlakásos szociális otthon is működik a pózvai városrészben, amely az önkormányzatinál jóval nagyobb. Ott is hasonló folyamat játszódott le, a PCR tesztelés után szintén találtak pozitív eredményű ellátottakat és dolgozókat, őket izolálták, a többi eredmény negatív lett.

A hétvégi intézkedéseket a mai napon értékelte a népegészségügyi hatóság, a megyei kórház, valamint az állami intézményfenntartó és az önkormányzatunk szakemberei, remélhetőleg a gyors beavatkozással sikerült elejét venni további fertőzéseknek, de sajnos a tünetmentes fertőzöttségi állapot és a tesztek pillanatnyi helyzetképe nehézzé teszi a védekezést. Az eredményességhez minden emberre szükségünk van, aki felelősséget érez a közösségért!

További két pozitív teszteredményű zalaegerszegi fertőzöttről tudunk, egyikük egészségügyi dolgozó, de nagyon helyesen és óvatosan eljárva április 3. óta otthon tartózkodik és semmilyen kontaktja nem volt, hamarosan gyógyulttá nyilvánítható. A másikuk pedig egy pedagógus, akinek semmilyen tünete sincs, de önkéntes tesztet végeztetett, házi karanténban várja a gyógyulttá nyilvánítást, kontakt kutatása zajlik.

Az önkormányzatnak is ki kell vennie a részét a járványügyi védekezésből, ezért kezdtük el saját finanszírozás keretében az intézményeink szűrését, tesztelését. A teszt eredménye mindig egy adott pillanatnyi állapotot mutat, hiszen a teszt elvégzése után is bárki megfertőződhet, mint ahogy a fenti eset is mutatja. De ahogy egy héttel ezelőtt bejelentettem, a tesztelést mindenképpen folytatni fogjuk az Integrity Magánklinikával együttműködve. Hamarosan rendelkezésükre áll egy továbbfejlesztett tesztelési eljárás, ezt szeretnénk május 8-9-10-én újra elvégezni az önkormányzat valamennyi egészségügyi dolgozóján és minden idősügyi intézményünk ellátottján és dolgozóján, továbbá a keret kiegészül a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, a Városháza, hajléktalan szálló és a családok átmeneti otthona dolgozóival, tehát 650 helyett már 1000 tesztet rendelünk meg.

A pénteki beszámolómban jeleztem, hogy eddig közel 100 millió forintot fordítottunk a járványügyi védekezésre, melynek fedezete az átcsoportosítások mellett az idei programok, rendezvények, fesztiválok keretei voltak….” – tájékoztatott többek között a zalaegerszegi városvezető.