Lézeres szemműtét gyerekeknek?

Habár a látásromlás nem „csupán” a felnőttek és szépkorúak életét keseríti meg, lézeres szemműtétet csak 18, de inkább 21 éves kor felett szoktak végezni.

Gyakorta kérdezik érdeklődők, hogy hány éves korban lehet jelentkezni lézeres látásjavításra, és amikor megtudják, hogy az alsó életkori határ 18 év, szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miért. A törvényi előíráson túl ennek alapos, anatómiai oka van, hiszen a szem a gyermek testével együtt változik, fejlődik és sajnos romlik is.

A szem is 20-21 éves korig változik

Igaz ugyan, hogy jogilag a 18. születésnapján válik felnőtté az ember (legalábbis a legtöbb országban), a biológia más ritmust követ. A test felnőtté „érése” már 11-13 éves korban elkezdődik, ám 21-23 éves korig el is tart.

Ahogy a csontok, az agy, az izomzat, vagy az idegrendszer, úgy a szem is fejlődik, alakul, „beérik” ezen időszak során. Egy olyan beavatkozás, mint a lézeres szemműtét, akkor biztosít tartós eredményt, ha megvárják, amíg a szem romlása – a növekedéssel együtt – leáll.

A gyermekkori vagy kamaszkori szemüvegviselés kellemetlen

Tény és való, hogy a szemüveget sok gyermek, kamasz nem szereti, pedig muszáj viselniük, ha többet akarnak látni homályos foltoknál.

A szemüveg bekorlátozza a sportolási lehetőségeket, a fiatal lányokat zavarja, hogy torzítja a sminket, a gyerekek és fiatalok közt pedig sokszor csúfolódásnak is alapot szolgáltat, pedig senki nem tehet róla, hogy nem tökéletes a látása.

Fiatal korban a szemük változik és sajnos romlik is, ezért amíg testünk fejlődése be nem fejeződik, a lézeres szemműtét klinikák nem javasolják a látásjavító beavatkozások elvégzését. Általában 21-23 éves korra ál meg a dioptria romlás, így eddig érdemes várni, bár a törvényi korhatár 18 év Magyarországon (forrás: Lézeres szemműtét blog)

Ha tehát tartós eredményt szeretnénk, akkor fontos kivárni a megfelelő életkort. Ha valaki azt tapasztalja, hogy leállt a szemromlása, tehát legalább egy éve nem kellett erősebb lencsét íratnia és meg akar szabadulni a szemüvegétől, már jelentkezhet is az előzetes alkalmassági vizsgálatra.

18 évesen már lehet lézeres szemműtétet választani?

Jogilag, természetesen, 18 éves kortól kezdve lehet kérni a lézeres szemműtétet, ám a fentebb említett okok miatt érdemes még pár évet várni. Ha a szem, és benne a szaruhártya még változóban van, akkor bár jogilag elvégezhető a műtét, mégis ellenjavallott, mert lehet, hogy a tökéletes látás csak pár évig fog tartani!

Mit lehet tenni a gyermekkori látásromlás ellen?

A jó hír az, hogy a gyermekek látásvizsgálatára bármilyen életkorban lehetőség adódik egy általános szemészeti vizsgálat keretében. Sőt a kétévente javasolt szakorvosi ellenőrzés a gyermek tanulása és fejlődése szempontjából is rendkívül fontos.

Számtalan példa volt már rá, hogy a gyermek tanulási nehézsége mögött egy egyszerű rövidlátás volt a probléma, ami egy szemüveggel gyorsan orvosolható. Ha egy gyermek számára természetes, hogy homályosabban lát, mert a rövidlátás már egészen kicsi korában kialakult, akkor ő maga nem fogja tudni ezt jelezni, hiszen nem érzékeli, hogy nem ez a normális, nincs összehasonlítási alapja.

Emiatt a szülő, gondviselő, védőnő, tanár szerepe nagyon fontos a fénytörési hibák (asztigmia, rövidlátás, távollátás) felismerésében. Ugyan ez a helyzet a kancsalsággal, tompalátással kapcsolatban is, mert ezek kezelhetők, akár gyógyíthatók is. A tompalátás kizárólag kisgyermek korban javítható, így ennél a problémánál különösen nagy a gyermek környezetének felelőssége. Ha időben felismerésre kerül, akkor elkerülhető az életre szóló rossz látás.

Mikor vizsgáltassuk meg a gyermek szemét?

Általánosságban szólva bármikor, amikor panaszkodni kezd a látására, vagy észrevesszük, hogy hunyorog olvasáskor, képernyő nézésekor, esetleg fáradékony és sokat fájlalja a fejét.

Alap látásellenőrzést a gyermekorvos és a védőnő folyamatosan végez, azonban egy alaposabb gyerekszemészeti vizsgálatra 2,5-3 éves korában érdemes sort keríteni. Az újabb látásellenőrzés az óvoda végén, iskolakezdés előtt, azaz 6-7 éves korában esedékes.

Ha a gyermek szemüveget kap, akkor figyeljünk rá, hogy távolra nézéskor hordja rendszeresen, így megelőzhető a szem fáradékonysága és a fejfájás. Lézeres szemműtétre is nagyobb eséllyel lesz alkalmas a húszas éveiben az, aki gyermekkorától folyamatosan hordja a felírt szemüveget.