Különleges rendszabályok a nagykanizsai Szent József Plébánián

Tájékoztatjuk kedves testvéreinket, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérésének megfelelően templomaink további intézkedésig nyitva tartanak, a szentmisék bemutatása megtörténik.

Azonban kérjük, hogy a fokozott higiéniai előírásokat szigorúan tartsák be!

Akinek influenza szerű tünetei vannak, és maga vagy a kapcsolati köre a közelmúltban külföldön járt, kérjük, ne látogassa a szentmiséket!

A 60 év felettiekre és a krónikus betegségben szenvedőkre különös veszélyt jelent ez a vírusfertőzés. Az Egyház tanítása szerint a vasárnapi és parancsolt ünnepnapi szentmise-látogatási kötelezettség nem vonatkozik azokra, akik ezt komoly ok miatt nem tehetik meg (Egyházi Törvénykönyv, 1245. kánon). Kérjük, hogy az idősek és betegek a fennálló helyzetet lelkiismeretükben tekintsék komoly és súlyos oknak, ezért önmaguk és mások érdekében maradjanak otthon a járványügyi veszélyhelyzet visszavonásáig! Az otthon maradottak igyekezzenek több időt töltetni Szentírásolvasással, imádsággal egyénileg vagy szűk családi körben, és a televízión keresztül kapcsolódjanak be a szentmisébe.

Plébániánkon március 15-től az országos veszélyhelyzet feloldásáig az alábbi intézkedések lépnek érvénybe:

(Fotó: archív. Szent József Plébánia Nagykanizsa – Facebook)
 1. Vasárnaptól minden plébániai közösség találkozója szünetel a plébánián és a templomban is.
 2. Ugyancsak vasárnaptól bevezetünk egy 16 órai szentmisét, melyet a plébánia udvarán fogunk megtartani, minden vasárnap. A többi szentmisében változás egyelőre nem lesz.
 3. Hétfőtől a plébánia hivatal ügyeletet tart, a zsúfoltság elkerülése érdekében csak telefonos egyeztetés után fogadjuk a testvéreket. Telefonon a szokásos nyitvatartási időben tehát elérhetők leszünk, de kérjük, a kevésbé fontos ügyeiket a veszélyhelyzet feloldása után intézzék.
 4. A Szent József búcsú közösségi programjai elmaradnak, csak a szentmisék lesznek megtartva.
 5. A templom mellékhelyiségének nyilvános jellegét a testvérek és a szolgálattevők biztonsága érdekében megszüntettük.
 6. A padokban való helyfoglaláskor kérjük, tisztes távolságot tartsanak egymástól.
 7. Az áldoztatás továbbra is csak kézben történik.
 8. A sekrestyében kizárólag a celebráns és az asszisztencia tartózkodhat.
 9. A gyóntató helyiségben a tartózkodást, a szentmisék onnét történő követését megszüntetjük. Ott csak a szentgyónáshoz járuló testvéreink tartózkodhatnak.
 10. A perselyezést megszüntetjük. Adományaikat a templom perselyeinek valamelyikébe kérjük szíveskedjenek elhelyezni.
 11. A templomot minden szentmise után fertőtlenítő szerekkel felmossuk, a padokat, kilincseket, mellékhelyiséget fertőtlenítjük.

A protokollunkban nem szabályozott esetekben – amennyiben szükséges – egyedileg hozunk döntést, attól függően, hogy az adott rendezvény vagy ájtatosság, szertartás módosítására vagy felfüggesztésére van szükség. Erről tájékoztatást elsődlegesen internetes csatornáinkon fogunk közölni.

Mivel a járványügyi helyzet folyamatosan változik, igyekszünk minden fontos információt megosztani Önökkel. Ehhez kérjük, részesítsék előnyben internetes felületeink követését, különösen a szentmisék rendjében történő esetleges változás miatt.

Minden kedves testvérünk megértését kérjük ebben a kritikus időszakban – tájékoztatott honlapján szombaton rendkívüli hírében a nagykanizsai Szent József Plébánia.