Koronavírus – Védőmaszkok gyártása Nagykanizsán

Védőmaszkokat gyártanak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nagykanizsai varrodájában 2020. március 18-án. A védőmaszkok speciális szűrővel nem rendelkeznek, de kétrétegű orvosi szövetből készülnek, 90 Celsius-fokon moshatók és fertőtleníthetők.

Az első tízezer darabot a helyi önkormányzat rendelte meg saját intézményei számára. (Fotók: MTI/Varga György)

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan Cseresnyés Péter államtitkár és Balogh László polgármester szerdán közös nyilatkozatot adott ki.

“Tisztelt Nagykanizsai Polgárok!

A veszélyhelyzet még több figyelemre, odafigyelésre, fegyelemre szólít bennünket az élet minden területén. Vigyáznunk kell magunkra, családunkra, szűkebb és tágabb közösségeinkre – de a tiszta gondolatainkra is. Ez is segíthet abban, hogy elviseljük a nehézségeket, képesek legyünk helyes, megfontolt döntéseket hozni s helyesen cselekedjünk minden helyzetben.


Éppen ezért arra kérjük Önöket, csak hiteles, megbízható forrásból tájékozódjanak, ne dőljenek be az interneten, közösségi portálokon és sokszor a sajtóban keringő valótlan „információknak”, álhíreknek. Ezek mind hatásvadászok, megtévesztők, és csak arra jók, hogy félelmet keltsenek vagy félrevezessék Önöket – a nézettség, az olvasottság vagy akár valamilyen sanda szándék szolgálatában.


Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy hiteles, pontos információkkal szolgáljon a veszélyhelyzetben meghozott döntésekről, lépésekről, tájékoztasson például az étkezéssel, szociális ellátással kapcsolatos lehetőségekről, és felhívja a figyelmet a veszélyhelyzetben helyes magatartásra, önmagunk és mások védelmére. A polgármester Facebook-oldalán például folyamatosan frissül, bővül az aktuális információk sora.


Az országos helyzettel, döntésekkel kapcsolatban pedig az operatív törzs és a kormányzat a hiteles forrás, érdemes a koronavirus.gov.hu oldalról, illetve a közszolgálati médiából tájékozódni, ahol minden fontos információ, hír, intézkedés megtalálható, hozzáférhető.
Arra kérjük Önöket, ne a szenzációhajhász, gyakran megtévesztő oldalakon, felületeken tájékozódjanak, hanem, Bartók szavaival: csak tiszta forrásból…!


És ismét hangsúlyozzuk: saját és mindannyiunk biztonsága érdekében, valamennyien tartsuk be a szabályokat, a hatóságok kéréseit, a vészhelyzetben hozott döntések utasításait. A felelősségteljes magatartással életeket menthetünk, lassíthatjuk a járvány terjedését, és közös erővel úrrá lehetünk a nehéz helyzeten.

Cseresnyés Péter
államtitkár, országgyűlési képviselő

Balogh László
Nagykanizsa Megyei Jogú Város
polgármestere”