Koronavírus: négy koronavírusos Nagykanizsán, ugyanannyi Letenyén

“Országos tendencia, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan emelkedik, míg a heti mérési eredmények ingadozást mutatnak.

A szakemberek bő 2,5 hónap után szeptember 6-án ismét megvizsgálták a nagykanizsai szennyvíztisztító telepre érkező nyers szennyvizet. A Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központtól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a mintában – ugyan közel a határértékhez – de kimutatható a SARS-CoV-2 örökítőanyaga.

(Fotó: archív. Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. MTI/Varga György)

Az adatok arra utalnak, hogy az azonosított koronavírusos betegeken túl a tünetmentes vagy kifejezetten enyhe tüneteket mutató fertőzöttek száma feltételezhetően nem elhanyagolható.

Kérem Önöket, ha tehetik, oltassák be magukat! A statisztikák szerint ugyanis a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.” – tájékoztatott szerdán Facebook oldalán Balogh László nagykanizsai polgármester, aki azt is közölte, az aznapi nyilvántartás szerint szerdán Nagykanizsán négy fő volt karanténban és mind a négyüknél kimutatták a fertőzést.

Farkas Szilárd letenyei polgármester Facebook oldalán csütörtök délelőtt azt közölte, a helyi Andrássy Gyula Általános Iskola három osztályában lévő tanulók szeptember 13-a és szeptember 17-e között megelőzésképpen járványügyi megfigyelés alá kerültek.

A határ menti kisvárosban jelenleg négy fő igazolt koronavírusos beteget tartanak nyilván, járványügyi megfigyelés alatt heten vannak Letenyén.

A csütörtöki adatok szerint Magyarországon 5 millió 851 ezer a beoltott. Az elmúlt nap 458 az új fertőzöttet vettek nyilvántartásba és elhunyt 4 beteg. Zala megyében a járvány kitörése óta 18502-en fertőződtek meg.