Koronavírus: hatósági házi karanténban, elkülönítés alatt is vannak kanizsaiak

A mai napon 341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt napokban bekövetkezett komolyabb ugrások, a rekordméretű megfertőződések adatai azt mutatják, hogy valóban új járványügyi korszakba léptünk, mely újra fegyelmezett és szolidáris magatartást kíván meg tőlünk.

Városunkban a hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg 64 fő, ami elsősorban a külföldről hazaérkezetteket, rendezvényeken résztvevőket vagy lehetséges fertőzöttel való kontakt személyeket jelenti. Az összes eddigi 389 határozatból 325 már feloldott.

Aktív elkülönítés alatt jelenleg 13 személy van; ők azok a járványügyi megfigyelés alá helyezettek, akiknél enyhe tünetekkel fennáll a fertőzés, de kórházi kezelésre nem szorulnak. Az eddigi összesített 40 főt tekintve az aktív elkülönítettek esetében már 27 feloldott.

A tavaszi járványhelyzettől a jelenlegi második hullám eltéréseket is mutat: míg az első járványhullám alatt a fertőzöttek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt 26 év. A halálozások száma is jóval kevesebb.

Mivel a járvány most elsősorban a fiatalok körében terjed (gólyatáborok, rendezvények, utazások), fontos hangsúlyozni, hogy ő esetükben gyakori a tünetmentes vagy az enyhe lefolyás, azonban nekik különösen vigyázniuk kell, hogy az idősebb családtagjaikat, más személyeket ne fertőzzenek meg.

Természetesen legjobban mi magunk tudunk védekezni és vigyázni azzal, hogy odafigyelünk a személyes higiéniára, a rendszeres kézmosásra és fertőtlenítésre, a zárt térben való maszkhasználatra és a távolságtartásra.
Kérek mindenkit, hogy az egymás iránti társadalmi szolidaritás jegyében ne engedjenek utat a szkeptikus hangoknak, rémhír-terjesztőknek! – írta Facebook oldalán kedden többek között Balogh László nagykanizsai polgármester.