Koronavírus-fertőzés miatt hatósági karanténban a miklósfai óvoda dolgozói és gyerekek

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Ez a rendkívüli, járványügyi készültséggel járó helyzet mindenkitől türelmet és fegyelmezettséget kíván. A komfortzónánkból kilépve kell összefognunk, együttműködnünk – ahogy az első hullám idején tettük –, hogy a vírus ne bénítsa meg a mindennapokat és az ország működőképes maradjon.

A megbetegedettek és érintettek száma világszerte, így hazánkban is folyamatosan nő. Nagykanizsán a ma reggeli adatok szerint (Szerdán. A Szerk.) 148 ember áll aktív járványügyi megfigyelés alatt, azaz ők karanténban vannak. Közülük 42 főnél mutatták ki a fertőzést. Mivel ők tünetmentesek, vagy „csak” enyhe tüneteket mutatnak, ezért nem szorulnak kórházi kezelésre, a karantént otthonukban elkülönítve töltik.

(Balogh László nagykanizsai polgármester. Fotó: Facebook)

A Kanizsán járványügyi megfigyelés alatt állók számának kiugró növekedése annak tudható be, hogy a miklósfai tagóvoda két munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért a nevelési intézményben dolgozó kollégák és oda járó gyerekek hatósági karanténba kerültek. A tagóvodában az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelt el, az épületek teljes fertőtlenítését a hétvégén végzik el, hétfőtől pedig ismét biztonságban tudják fogadni a gyerekeket.

A járvány felszálló ágban van, a helyzet nehéz, az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik és fog nehezedni a következő hónapokban. Épp ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Kérem Önöket, hogy saját maguk és mások védelme érdekében mossanak rendszeresen és alaposan kezet, és viseljenek maszkot az előírt helyeken, így az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban.

Vigyázzunk egymásra! – tudatta Facebook oldalán szerdán Balogh László nagykanizsai polgármester.

A koronavirus.gov.hu kormányzati portál tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 848 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 16 beteg így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 53%-a, a gyógyultak 37%-a budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.