Kínából érkeznek egészségügyi védőmaszkok Nagykanizsára

A Kanizsai Dorottya Kórház betegellátása kapcsán az elmúlt 24 órában nem jelentkezett vírusfertőzésre gyanús eset. Intézményükben továbbra sem kezelnek ilyen beteget. A kórház működése zavartalan, az akut betegellátás továbbra is zajlik, a betegek irányítása példaértékű munkatársaik segítéségével.

Továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy a járványveszélyre való tekintettel működjenek együtt az egészségügyi dolgozókkal.

Ebben a nehéz időszakban rengetegen támogatják a kórházat különböző adományokkal, amiket ezúton is köszönnek!

Ugyanakkor továbbra is felhívják a figyelmet az otthonmaradás fontosságára, a járvány terjedés megállapítása szempontjából hatásos utasítások betartására, a nyugalom megőrzésére. Ha valakinek mégis el kell hagynia lakhelyét, azt kérik, hogy használjanak szájmaszkot az esetleges fertőzés továbbadása megelőzése céljából.

(Vizsgálatra érkezők várakoznak a Kanizsai Dorottya Kórház előtt Nagykanizsán 2020. március 20-án.Fotó: Varga György/MTI)

A napokban lehetőségünk nyílt, hogy Horváth György kanizsai vállalkozó közvetlen kínai kapcsolata segítségével 50 ezer darab 95%-os szűrőképességű egészségügyi maszkot rendeljünk Nagykanizsa lakosai számára.
Vagyis, várakozásaink szerint a jövő hét elején megérkezik a szállítmány Kínából, majd azt követően, a jövő héttől fokozatosan minden háztartásba szeretnénk 2-2 darab maszkot eljuttatni, hogy mindazok, akik munkába járnak vagy gondoskodnak, vásárolnak hozzátartozóiknak nagyobb biztonságba érezzék magukat és szeretteiket. (Természetesen a kínaiakon kívül, plusszban nagykanizsai gyártású egészségügyi védőmaszkokat is fog kapni ingyenesen a lakosság. A Szerk.)

Most az is feladatunk, hogy az önkormányzat megtalálja a háztartásokba való eljuttatás legmegfelelőbb módját, majd a maszkok steril, higiénikus, ellenőrzött borítékolása után előreláthatólag a posta dolgozói juttatják el őket a postaládákba. Mindez ütemezetten a jövő héttől kezdődően várható.
Fontos: ezek a maszkok sem tudják megakadályozni, hogy valaki elkapja a vírust. A fő céljuk az, hogy viselőjük ne adja tovább a fertőzést. Ha tehát minden nagykanizsai viselni fogja a maszkokat, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a járvány terjedését.

Emellett fontos elmondanom, hogy a koronavírus világjárvány miatt a járvány terjedésének magakadályozása érdekében Nagykanizsa is felkészül a közterületek fertőtlenítésére és tisztítására.
Kértem Áfra Barnabást, az illetékes Netta-Pannonia ügyvezetőjét, hogy a nagy mennyiségben beszerzésre kerülő fertőtlenítőszerrel készüljenek fel a járdák, utak, buszmegállók, köztéri padok, játszóterek és a szemetes konténerek kézzel gyakran érintkező felületeinek megfelelő fertőtlenítő tisztítására.

Mindezek a rendelkezések a nagyobb biztonságot, a város lakóinak egészségét szolgálja.
Azonban hangsúlyozni szeretném, hogy az otthonmaradás a leghatékonyabb védekezés a mostani rendkívüli helyzetben, és csak azok hagyják el otthonaikat, akiknek ez feltétlenül szükséges.
Bízunk abban, hogy összefogással és egymás iránti odafigyeléssel minél hamarabb túl leszünk e veszélyhelyzet megpróbáltatásain! – tájékoztatott szerdán Facebook oldalán Balogh László nagykanizsai polgármester.