Kik szenvednek vashiányban?

A vashiány komoly következményekkel járó állapot. Érdemes tehát tisztában lenni okaival és következményeivel. Nézzük meg, hogy kiket veszélyeztet ez az állapot, és hogy milyen problémákat okozhat!

Mi az a vashiány?

A vasraktárak kiürülését jelenti, melynek megfelelő szinten tartása nagyon fontos az emberi szervezet számára. Ugyanis a vörösvértest egyik alapvető összetevője a vas.

A vashiányt három csoportra osztják az orvosok, méghozzá annak mértéke, súlyossága szerint. Az alacsony vasbevitelnek tehát súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért érdemes odafigyelni táplálkozásunkra és életmódunkra. A legtöbb esetben ugyanis a vasfogyasztáson múlik ez a kérdés. Ezért például terhesség vagy menstruáció alatt fokozottan oda kell figyelnünk a vitaminbevitelünkre.

Vannak esetek, amikor a vas felszívódásával van probléma a szervezetben. Ilyen esetben fontos kivizsgáltatnunk magunkat. A vashiány jellemzőivel érdemes tisztában lennünk, amennyiben érinthet minket a kérdés.

Mik lehetnek a vashiány következményei?

Legsúlyosabb következménye a vashiányos vérszegénység. Ennek a jelenségnek a hátterében az áll, hogy a már említett vörösvérsejtek szerepe az oxigén szállítása a vérben. Az oxigént pedig a hemoglobin köti meg. 

A hemoglobinnak pedig a vas az egyik legfontosabb alkotórésze. A vérszegénység pedig az az állapot, amikor a hemoglobin, illetve a vörösvértestek száma egy bizonyos határérték alatt van. A vashiányos vérszegénység nagyon súlyos állapotnak számít, mert a szervezet összeomlásához vezethet. Ezért minden esetben komolyan kell vennünk.

Vashiány és nők

A vashiány kifejezetten a nőket érintő probléma. Azért magasabb a súlyos vashiány állapota a nők esetében, mert a terhesség, a szoptatás, valamint a menstruáció is kockázatnövelő tényezők.

A menstruáció esetében a vérveszteség okozza a vasveszteséget, és az emiatt kialakuló vashiány okát. A menstruáló nők legalább 20%-át érinti a probléma.

A terhesség azért van hatással a vasháztartásunkra, mert a magzat ilyenkor az anya szervezetéből kapja a tápanyagokat, és a vas, mint vérképző anyag, kifejezetten fontos a baba számára. Később a szoptatás is pont ilyen kiszolgáltatott állapot az anya teste tekintetében, hiszen rengeteg tápanyagot kell előállítania egy szoptató anyának, ehhez pedig fontos a megfelelő táplálkozás és a vas pótlása. 

Vashiány és életmód

Vashiányt okozhat az egyoldalú táplálkozás, de a vegán, illetve a vegetáriánus életmód is. Mivel a hús tartalmazza a legtöbb vasat, ezért aki nem viszi be ilyen formában ezt a fajta tápanyagot, annak más módon kell pótolnia. Az elhízás is vashiányhoz vezet, ennek az az oka, hogy a túlsúly olyan gyulladásokat okoz a testben, amely gátolja a tápanyag felszívódását.

A sportolóknak is sok vasra van szükségük, mivel a rendszeres, aktív testmozgás miatt a szervezet vasigénye megnő, ezért ebben az esetben is valamilyen formában pótolni kell.