Kiegészítenék a covidos önkormányzati dolgozók táppénzét Nagykanizsán

“Nem hagyjuk cserben az önkormányzati dolgozókat! Mivel a tagóvodák dolgozói az elmúlt időszakban (is) lelkiismeretesen, az előírások szigorú betartása mellett látták el mindennapi feladatukat, valamint a munkakörük miatt elég nagy volt az esélye annak, hogy esetleg megbetegedhetnek, ezért az elmúlt három napban egy olyan határozat megalkotását sürgettem a Polgármesteri Hivatal szakosztályaival, a jegyző asszonnyal és a polgármesterrel egyeztetve, mely arra irányul, hogy amennyiben a bizonyítottan pozitív COVID-19 fertőzött dolgozó a táppénz esetében nem kapná meg a fizetése 100%-ának megfelelő összeget, úgy azt az Önkormányzat később illetmény formájában részére “kipótolja”. A határozat pontos szövege hamarosan közzé lesz téve.

(Maszkhasználatra figyelmeztető tábla a nagykanizsai Erzsébet téren. Fotó: Igali Lászlóné Gyöngyi)

Az Éljen VárosuNk! Egyesület ugyanakkor kezdeményezi továbbá azt is, hogy ugyanezen szabályok legyenek érvényesek a teljes önkormányzati és intézményi dolgozói szférára Nagykanizsán.” – írta Facebook oldalán Gábris Jácint önkormányati képviselő.

A városatyától – aki a Nagykanizsa és Térsége Óvodafenntartó Társulás elnöke is – megtudtuk, várhatóan a hét folyamán határozat születik arról, hogy a társuláshoz tartozó óvodákban a bizonyítottan covidos alkalmazottak táppénze a 100 százalékos bér mértékéig kiegészítésre kerüljön.

Dr. Schauta Marcell a Nagykanizsa – Surd – Zalakomár Szociális Társulás elnöke honlapunknak elmondta, ők is azon dolgoznak, hogy a Covid19 miatt táppénzre került szociális dolgozók is megkapják a 100 százalékos táppénzt.

Már a pandémia első, tavaszi hulláma idején okozott sokaknak komoly fejtörést a szabadságolás kérdésköre, az otthoni munkavégzéssel és a táppénzzel kapcsolatos megfelelő válaszok megtalálása.

Akkor azonban elsősorban a digitális oktatás, a gyermekek otthoni felügyeletének a megoldása volt a legfőbb kihívás, szemben e mostani, második hullám időszakával. Amikor is már fogyatkozóban vannak a szabadságok, ugyanakkor a járvány okozta megbetegedések és az aktív megfigyelés és az aktív elkülönítés alatt állók száma is erőteljesen növekszik.
A COVID-19 megbetegedések, az otthoni karantén-helyzetbe kényszerülés esetén a táppénz marad egyetlen kilátásként, mely azonban a fizetés 60%-os részét képezi, többeknek okozva az egészségügyi mellett akár anyagi nehézségeket is.
Ezért az elmúlt időszakban már folyamatosan vizsgáltuk itt Nagykanizsán is annak a kormányzati szándéknak a technikai megvalósítási lehetőségét, hogy miképpen lehet a jog által biztosított kereteken belül a lehető legszélesebb körben megoldani, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói táppénz esetén is a fizetésük 100 százalékos összegét kaphassák kézhez.

Polgármesterként azon önkormányzati intézményeknél van lehetőségem e megoldás megtalálására és bevezetésére, ahol nem egy társulás az adott önkormányzati intézmény fenntartója, hanem ahol az ilyen jellegű döntések meghozatala a polgármester hatáskörébe tartozik jelenleg is.

Így a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény, a bölcsődék, a Polgármesteri Hivatal, a Halis István Városi Könyvtár, a Kanizsai Kulturális Központ, a Thúry György Múzeum munkatársai körében remélhetőleg mielőbb megszületik a megoldás.

De dolgozom azon is, hogy a társulások által fenntartott intézményeknél – Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény és az óvodák dolgozói, munkatársai számára – is megszülethessen a pozitív döntés, és táppénz esetén ők is fizetésük 100%-os összegéhez juthassanak – tájékoztatott Facebook oldalán hétfőn Balogh László nagykanizsai polgármester.