Kanizsai iskolában, óvodában is megjelent a koronavírus-fertőzés

Tisztelt Kanizsaiak!
A ma reggeli adatok szerint 192 fő van karanténban, és közülük 133 főnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Nagykanizsán. Bár az adatok az utóbbi pár napban csökkentek, sajnos, nem dőlhetünk hátra.

A Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ munkatársai múlt héten a város külterületeit (Kiskanizsa, Palin, Szabadhegy, Miklósfa) és a központi szennyvíztelepet mintázták. A mérések nagyobb koncentrációban mutatták ki a koronavírus örökítőanyagát a szennyvízben, tehát a következő napokban a fertőzés folyamatos emelkedésével kell számolni.

A Hevesi-óvodában, miután az egyik munkatársnál kimutatták a fertőzést, mától november 25-ig rendkívüli szünet van, és erre a hétre a Bolyai-iskola felső tagozata is áttért a tantermen kívüli digitális munkarendre.
Mindez azt is alátámasztja, hogy az elmúlt héten bevezetett védelmi intézkedésekre szükség van. A döntésekkel kapcsolatban többen is megkerestek.

A maszkviselés elsődleges célja, hogy ne adjuk át az esetleg bennünk lappangó vírust környezetünknek.
Sokan kérdezték, hogy kevésbé forgalmas helyeken miért kell feltenni a maszkot. A vírus elsősorban cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés) terjed, de tárgyak felületén is képes életben maradni és fertőzni.

Ha a kezünkbe köhögünk, majd utána megnyomjuk a kapucsengőt, megfogjuk a kilincset vagy használjuk a bankautomatát (és a sor hosszan folytatható), az a felület fertőzötté válik. Aki utánunk hozzáér ezekhez a tárgyakhoz, annak előbb a kezére, majd – az arc, a száj, az orr érintésével – a szervezetébe kerül a vírus.

Valóban, a maszk alatt nehezebb levegőt venni, bepárásodik a szemüveg, a folyamatos szappanhasználat, kézfertőtlenítés pedig kiszárítja a bőrt a kezünkön, de most türelmesnek és rugalmasnak kell lennünk – jó lenne, ha ennél nagyobb áldozatot senkinek nem kellene hoznia ebben a nehéz időszakban!

A járvány terjedését a leghatékonyabban úgy tudjuk lassítani, ha minél kevesebb emberrel érintkezünk. A fő cél tehát az lenne, hogy minél ritkábban hagyjuk el otthonainkat, és csak a legszükségesebb elintéznivalók miatt keljünk útra – ezekhez az alkalmakhoz kell felvennünk a maszkot, amelynek viselése a zöldterületeken, parkokban és sportolás közben természetesen nem kötelező.

Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog! – tájékoztatott Facebook oldalán kedden Balogh László nagykanizsai polgármester.