Húszan fertőződtek meg egy nagykanizsai idősotthonban

Tisztelt Kanizsaiak!
A járvány elleni védekezés mindannyiunk közös erőfeszítését igényli.
Kérem, mindenki maradjon otthon, aki ezt megteheti. Akinek szükséges elhagynia otthonát, azt kizárólag a munkavégzés, a heti bevásárlás vagy a legszükségesebb ügyek intézése miatt tegye meg.

Nagykanizsán minden nyilvános helyen és közterületen kötelező maszkot viselni. Ennek célja, hogy ne adjuk át az esetleg bennünk lappangó vírust környezetünknek. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a vírus a tárgyak felületén is életben marad, és a fertőzött felületek (csengő, kilincs, bevásárlókocsi stb.) megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj és az orr érintésével pedig bejuthat a szervezetbe.

(Védőmaszk viselésére felszólító tábla Nagykanizsán, az Erzsébet téren 2020. november 13-án. A kormány koronavírus-járvány elleni védekezésének részeként a tízezer főnél nagyobb települések egyes közterületein november 11-től kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. MTI/Varga György)

Az első hullám idején az önkormányzat is postázott szájmaszkokat, de azóta a boltok is árusítanak. Az elmúlt időszakban osztópontokon lehetett hozzájutni a Kanizsa Rehab által készített textil szájmaszkokhoz, amelyekből maradt még annyi – minimális kiegészítéssel –, hogy minden háztartás számára eljuttassunk egy darabot.

Amennyiben Önöknek már nincs szükségük újabb / tartalék maszkra, adják tovább olyan ismerősüknek, aki számára jól jöhet.
A maszkok, amelyeket előreláthatóan a jövő héten postáznak, kétrétegű egészségügyi textíliából készültek, 90 fokon moshatók és fertőtleníthetők.

A ma reggeli adatok szerint Nagykanizsán 202 fő van karanténban, és közülük 148 főnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A városban végzett mérések szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja nőtt a szennyvízben, ami arra utal, hogy a fertőzöttek száma a következő napokban több lesz.

Tavasszal, az első hullám idején a Teleki utcai idősek otthona falai közé nem sikerült beférkőznie a vírusnak, most azonban a legnagyobb óvintézkedések ellenére is a gondozók és gondozottak közül 20 főnek pozitív lett a tesztje. Az otthon vezetőjével folyamatosan tartom a kapcsolatot, s biztos vagyok abban, hogy az intézmény munkatársai a rendkívüli helyzetben az időseket fegyelmezetten, alázatosan és szeretettel látják el, ahogy mindig is tették. Hozzájuk hasonlóan az önkormányzat is minden tőle telhetőt megtesz, hogy az otthonban élő szeretteinket a legnagyobb biztonságban tudhassuk!

Vigyázzanak magukra, egymásra! – tájékoztatott Facebook oldalán csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.