Húspótlás borsó- és szójafehérje segítésével
Az utóbbi években rengetegen tértek, térnek át az egészséges életmódra, ezzel pedig sokan a vegán étrend felé fordulnak. Ahhoz, hogy a tápanyagok bevitele szervezetünkbe a megfelelő szinten legyen, ismernünk kell a különböző vegán alapanyagok tulajdonságait, hatásait.
Mire jó a borsó- és a szójafehérje?
Kifejezetten népszerű fehérjepor manapság a borsófehérje és a szójafehérje. Akik a vega vagy vegán életmódot követik, bizonyára ismerik a két kiváló húspótlót. Szerepük a húsmentes táplálkozásban egyre növekszik, érdemes közelebbről megismerkedni velük.
Alapvetően mindkét növényi fehérje hatékonyan segíti az izomtömeg növekedését, hiszen a testünknek fehérjére van szüksége a fenntartásához, egészséges fejlődéséhez. Természetesen a megfelelő mozgás elengedhetetlen részét képezi életmódunknak.
A húsmentes étkezésben vagy a testépítés során mind a borsó-, mind pedig a szójafehérje tökéletes választás lehet. Hogy kinek melyik ajánlott vagy melyik a jobb, azt néhány tulajdonságukat ismerve könnyen megtudhatjuk.
A borsó- és a szójafehérje közötti különbség
Az egyes gyártók termékein szereplő tápértékeket tanulmányozva kisebb eltérések mutatkozhatnak a borsó- és a szójafehérje összetételében, de gyakorlatilag egyetlen érték kivételével nagyon hasonlóak.
A kivételt a szénhidrát jelenti, mely a szójafehérje esetében 25%-kal magasabb értéket mutat. Van azonban még egy lényeges különbség a két húspótló fehérje között, amiről nem szabad megfeledkeznünk. Teljes fehérjének számít a szója, vagyis szervezetünk számára minden létfontosságú aminosavat biztosít, míg a borsó nem ilyen.
Ezeket tudva már könnyebben tudunk tájékozódni és kiválasztani a nekünk megfelelő húspótló fehérjeport, olyan megbízható alapanyagokat biztosító helyről, mint amilyen a Teneré – A Bolt vegán kínálata is.
Mikor válasszuk az egyiket, mikor a másikat?
Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire hasonló a két húspótló fehérjepor, akkor mégis kinek melyik ajánlott, mikor válasszuk az egyiket, mikor a másikat. Mivel tápértékben nagyon hasonlóak, a fehérjetartalom és a rosttartalom szinte azonos, mindkettő kitűnő választás.
Mindkettő vegán termék, nincsenek tudományosan bizonyított mellékhatásai, nem okoznak megbetegedéseket, így a fehérjepor összetételét megismerve leginkább ízlés kérdése, melyikre esik a választásunk.
Tapasztalatok alapján két dologra érdemes odafigyelni. A szója allergiás reakciókat válthat ki, így aki szójaallergiás, az válassza inkább a borsófehérjét. Akik a borsófehérjét használják, számítsanak arra, hogy az aminosavak magasabb szintje miatt könnyebben és gyorsabban emésztődik.
A fehérjeporok összetételét illetően lehetnek eltérések, így mindenképp vizsgáljuk ezt meg, egyébiránt pedig válasszunk bátran a borsó- vagy a szójafehérje közül, sőt kóstoljuk meg mindkettőt!