Húspótlás borsó- és szójafehérje segítésével

Az utóbbi években rengetegen tértek, térnek át az egészséges életmódra, ezzel pedig sokan a vegán étrend felé fordulnak. Ahhoz, hogy a tápanyagok bevitele szervezetünkbe a megfelelő szinten legyen, ismernünk kell a különböző vegán alapanyagok tulajdonságait, hatásait.

Mire jó a borsó- és a szójafehérje?

Kifejezetten népszerű fehérjepor manapság a borsófehérje és a szójafehérje. Akik a vega vagy vegán életmódot követik, bizonyára ismerik a két kiváló húspótlót. Szerepük a húsmentes táplálkozásban egyre növekszik, érdemes közelebbről megismerkedni velük.

Alapvetően mindkét növényi fehérje hatékonyan segíti az izomtömeg növekedését, hiszen a testünknek fehérjére van szüksége a fenntartásához, egészséges fejlődéséhez. Természetesen a megfelelő mozgás elengedhetetlen részét képezi életmódunknak.

A húsmentes étkezésben vagy a testépítés során mind a borsó-, mind pedig a szójafehérje tökéletes választás lehet. Hogy kinek melyik ajánlott vagy melyik a jobb, azt néhány tulajdonságukat ismerve könnyen megtudhatjuk.

A borsó- és a szójafehérje közötti különbség

Az egyes gyártók termékein szereplő tápértékeket tanulmányozva kisebb eltérések mutatkozhatnak a borsó- és a szójafehérje összetételében, de gyakorlatilag egyetlen érték kivételével nagyon hasonlóak.

A kivételt a szénhidrát jelenti, mely a szójafehérje esetében 25%-kal magasabb értéket mutat. Van azonban még egy lényeges különbség a két húspótló fehérje között, amiről nem szabad megfeledkeznünk. Teljes fehérjének számít a szója, vagyis szervezetünk számára minden létfontosságú aminosavat biztosít, míg a borsó nem ilyen. 

Ezeket tudva már könnyebben tudunk tájékozódni és kiválasztani a nekünk megfelelő húspótló fehérjeport, olyan megbízható alapanyagokat biztosító helyről, mint amilyen a Teneré – A Bolt vegán kínálata is.

Mikor válasszuk az egyiket, mikor a másikat?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire hasonló a két húspótló fehérjepor, akkor mégis kinek melyik ajánlott, mikor válasszuk az egyiket, mikor a másikat. Mivel tápértékben nagyon hasonlóak, a fehérjetartalom és a rosttartalom szinte azonos, mindkettő kitűnő választás.

Mindkettő vegán termék, nincsenek tudományosan bizonyított mellékhatásai, nem okoznak megbetegedéseket, így a fehérjepor összetételét megismerve leginkább ízlés kérdése, melyikre esik a választásunk.

Tapasztalatok alapján két dologra érdemes odafigyelni. A szója allergiás reakciókat válthat ki, így aki szójaallergiás, az válassza inkább a borsófehérjét. Akik a borsófehérjét használják, számítsanak arra, hogy az aminosavak magasabb szintje miatt könnyebben és gyorsabban emésztődik.

A fehérjeporok összetételét illetően lehetnek eltérések, így mindenképp vizsgáljuk ezt meg, egyébiránt pedig válasszunk bátran a borsó- vagy a szójafehérje közül, sőt kóstoljuk meg mindkettőt!