Hogyan készítsünk hidratáló shea vajas testápolót?

A testápoló használata elengedhetetlen a mindennapokban, hiszen ápolja és hidratálja a bőrt. Arról nem is beszélve, hogy ezen kívül még milyen hatásokkal járul hozzá a bőrünk és testünk egyéb részeinek egészségéhez. 

Készítsünk házilag

Hozzávalók:

  • 90 gramm desztillált víz
  • 35 gramm körömvirágolaj
  • 10 gramm sheavaj
  • 10 gramm glicerin
  • 8 gramm lysolecitin
  • 3 gramm solagum
  • 30 csepp rokonsal
  • 25 csepp természetes  illóolaj
  • 10 csepp E-vitamin
  • 3 csepp tejsav

Bár ezeket látva sokan egy meglehetősen bonyolult receptre gyanakodnak, de szerencsére egyáltalán nincs nehéz dolgunk az elkészítéssel. A hozzávalók beszerzését érdemes egy megbízható és jó minőségű termékeket forgalmazó webáruházból beszerezni, ilyen például a Soapcenter.

Hogyan készítsük?

Az összetevőket áttekintve sokak számára egyértelmű lehet, mégis talán a leginkább ismeretlen a lysolecitin. Ez a hozzávaló nagyban hozzájárul a shea vajas testápolónk állagának és felszívódásának fokozásához, valamint önmagában is kiváló haj és bőrápoló tulajdonságokkal bír. Első lépésként egy edényben melegítsünk fel tiszta vizet, majd egy másik edényt helyezzünk fölé, amiben a testápolót készítjük. Olvasszuk fel a lysolecitint, de arra ügyeljünk, hogy mielőtt bármit hozzáadunk, teljesen legyen lágy az anyag. Adjuk hozzá a körömvirág olajat, és tartsuk melegen a vízfürdő felett. Egy másik edényt helyezzünk mellé, amiben a glicerin és a desztillált víz melegszik. A melegen tartott olajat vegyük ki a vízfürdőből, adjuk hozzá a shea vajat, majd folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg teljesen összekeveredik. 

Egy kézi mixer segítségével folyamatosan keverjük össze, vigyázva, hogy ne szilárduljon meg. Ezután kerülhet hozzáadásra a vízfürdőben lévő glicerines víz, folyamatos kevergetés mellett. Ha már kellően összekeveredett, akkor következik a solagum, amitől az elegyítés után besűrűsödik a készítmény. Ha már kellő sűrűségű, akkor hideg vízfürdőbe állítjuk. Ahhoz, hogy ne menjen tönkre, és sokáig tudjuk használni, adjuk hozzá a többi hozzávalót. Így kerül bele a tejsav, a rokonsal, valamint az illóolajok a már kihűlt alapba. Ha ezzel készen vagyunk, akkor vizsgáljuk meg a készítmény pH értékét, ami ha eltér az ideálistól, akkor a pH beállítható pár csepp tejsav segítségével.

Illóolaj tekintetében rengeteg variáció közül választhatunk, mint a levendula illóolaj , a rózsafaolaj, a citromillóolaj, gerániumolaj, az ylang-ylang olaj, vagy épp a pálmarózsa-illóolaj.

Az elkészült testápoló meglehetősen gyorsan felszívódik, így ápolva a bőrt. Ezenkívül pedig lágyítja és puhítja azt, hogy bársonyos tapintású és rugalmas legyen. Mindezeken felül nem csak a felső rétegre van jótékony hatással, hanem a bőr mélyebb rétegeit is óvja a környezeti hatásoktól.