Egészségbiztosítás: mindenkinek jól jöhet

Magyarországon is egyre népszerűbbek az állami ellátórendszeren kívüli egészségbiztosítások, melyekkel olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetünk a biztosítók különféle szolgáltatási csomagjai keretében, amelyek más esetben jelentősen megterhelnék a család költségvetését.

egészségbiztosítás

Mi az egészségbiztosítás és milyen típusait ismerjük?

Az egészségbiztosítások a nyugat-európai rendszerekhez hasonlóan kerültek kidolgozásra hazánkban is, főleg az egészségi állapot megőrzésére és javítására igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Az egészségbiztosítással rendelkező magánszemélyeknek lehetősége van igénybe venni a magánklinikák, magán egészségügyi intézmények által nyújtott lehetőségeket is úgy, hogy az a betegség jelentkezésekor ne terhelje meg túlzottan a pénztárcáját. A legtöbb esetben ezek a szolgáltatások sokkal magasabb színvonalúak azoknál, amiket a társadalombiztosítás finanszírozásának keretében igénybe vehetünk, és a várólistás tb-ellátások helyett akár azonnal, várakozás nélkül is segítséget nyújt, ami nem egy esetben akár életmentő is lehet.

Az egészségbiztosítást kínáló biztosítótársaságok sokféle szolgáltatási csomagot kínálnak ügyfeleiknek, ám általánosságban az egészségbiztosítások két nagy típusba sorolhatók: összegbiztosítások és szolgáltatásfinanszírozások. Az összegbiztosítások esetében a biztosítás egy szerződésben meghatározott összeg kifizetésére szól, amit felhasználhatunk például hálapénz kifizetésére vagy rehabilitációs költségek fedezetére is. A szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások ezzel szemben mindig valamilyen természetbeni szolgáltatás igénybevételére jogosítják a biztosítás kedvezményezettjét, vagyis nem pénzösszeg kifizetésére kerül sor a biztosító részéről, hanem az igénybevett szolgáltatások finanszírozására kerül sor.

Ez utóbbi azért lehet kedvező, mert az igénybe vett szolgáltatás értéke éves összesítésben akár meg is haladhatja a biztosítás díjának éves összegét, vagyis ilyenkor a biztosító finanszírozza nekünk a fennmaradó összeget.

Ki köthet egészségbiztosítást, milyen szolgáltatások vehetők igénybe?

Egészségbiztosítást nem csupán magánszemélyek köthetnek, hanem családok is és cégek is. Ez utóbbiak esetében a munkavállalók javára történik a biztosítás megkötése, és ezzel mind a munkavállalók, min a cégek jól járnak: egyrészt a munkavállalót kevésbé terheli majd a gyógyulás költsége, másrészt a cég hamarabb „visszakaphatja” dolgozóját, így kevesebb munkaidő esik ki a termelésből. A cégek esetében további előny, hogy az egészségbiztosítás díját költségként elszámolhatják és több dolgozó esetén még jobban járnak összességében.
Szolgáltatásfinanszírozott egészségbiztosítások esetén igen széleskörű szolgáltatástípusok vehetők igénybe, attól függően, hogy a biztosítás megkötésekor milyen csomagot választottunk. A biztosítás keretében elérhetővé válik a kedvezményezettek részére például 24 órás egészségügyi tanácsadás, szűréseken, megelőző programokon való részvétel, magas minőségű betegellátás, szakrendelések, laborvizsgálatok igénybevétele, betegszállítás, otthoni ápolás, kórházi költségtérítés. A szolgáltatások spektruma ennél természetesen jóval szélesebb, csupán néhány típust soroltunk fel cikkünkben. Aki bővebben érdeklődik az egészségbiztosítások iránt, az Exactor Kft. honlapján részletesebben tájékozódhat a lehetőségekről.

Vélemény, hozzászólás?