Az vagy, amit megeszel

A dietetikáról a legtöbb laikusnak a diéta jut eszébe, a diétáról pedig a fogyókúra. Ha egy kicsit tovább nyelvészkedünk, akkor könnyen eljuthatunk az országgyűlésig is – hiszen a diéta szóval fejezték ki régen ezt is.

Az alábbiakban azonban inkább az étkezésre fókuszálunk és arra is, hogy mire jó a dietetikai tanácsadás, milyen népszerű diéták vannak mostanában, és miért fontos a megfelelő táplálkozás mellett a mozgás is.

Dietetikai tanácsadás

Akkor a rend kedvéért: a diéta (normáltól eltérő, szabályozott) étrendet is jelent, a dietetika pedig a táplálkozással kapcsolatos tudomány. A dietetikus szakember a táplálkozási anamnézis felvétele után táplálkozási tanácsokkal, személyre szabott étrend összeállításával segíti a pácienseit.

Dietetikushoz nem csak elhízás, anyagcserezavar, ételallergia esetén fordulhatunk, hanem teljesen egészséges emberként, például az edzéstervünkhöz vagy az életmódunkhoz leginkább illeszkedő táplálkozási útmutatóért is. Kevesen tudják, hogy az anyagcserénket még az is befolyásolja, hogy mely napszakban vagyunk aktívak, illetve minden napszakban másféle tápanyagok emésztése és felszívódása hatékonyabb. Akár ilyen érdekességekre, hasznos információkra is fény derülhet a szakemberrel való találkozás során.

Mondd, te mit választanál?

Akár dietetikus segítségével, akár a magunk elképzelését követve szeretnénk változtatni életmódunkon, nem árt egy előzetes kivizsgálás, melynek során kiderül, van-e szív- és érrendszeri betegségünk, magas vérnyomásunk – ezeket az elhízás is okozhatja – vagy más diagnosztizált problémánk, ami a diétát speciális irányba terelhetné.

A diéta alatt fegyelmezetten be kell tartani az előírásokat és ugyanilyen fegyelmezetten vezetni kell az étrendi naplót is. Ha korábban nem, gyakran éppen a táplálkozási anamnézis felvételekor vagy egy ilyen életmódváltó időszakban derül ki, hogy valakinek anyagcsere betegsége, glutén intoleranciája, tejcukor érzékenysége vagy egyéb ételallergiája van.

Ha nem dietetikai tanácsadás alapján, nem betegséghez köthetően kezdünk speciális diétába, az úgynevezett „divat-diéták” közül is választhatunk. Az Atkins-diétától a Zéró-diétáig szinte az ABC minden betűjével találunk valamit, ami csábító lehet. Van, amelyikben bizonyos táplálékok teljesen tiltottak, van, ahol a tápanyagok aránya meghatározott vagy arra kell figyelni, mit, mikor és mivel eszünk. Bármelyiket is választjuk, legyünk körültekintőek, nehogy valamilyen hiánybetegség vagy maradandó károsodás legyen a diéta mellékhatása!

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Önmagában már az is tiszteletreméltó, ha valaki a cél érdekében tartósan tud változtatni az étrendjén, hiszen minden diéta lényege az idő: csak akkor van értelme és akkor hoz valódi és tartós változást, ha nem csak pár napig tart. Akár fogyás a cél, akár „csak” egy jobb életminőség, a mozgás általában támogatja a törekvést.

A mozgásformát ugyanúgy, mint az étrend változtatását érdemes egyénileg meghatározni. Mindenkinek mások a fizikai adottságai vagy éppen korlátai. Nem biztos, hogy egy jelentős túlsúllyal bíró embernek érdemes futással kezdeni az életmódváltást, viszont az egyre hosszabb séták, a túrázás nem annyira megterhelő, emellett lelkileg is üdítő lehet számára. Ha a mozgás nem örömforrás, hanem folyamatos kudarc társul hozzá, könnyen alábbhagy a lelkesedés és a legrosszabb esetben tiltott jutalomfalatokkal kompenzálhatjuk a sikerélmény elmaradását.

De ne adjuk fel: gondoljunk olyan bölcsességekre, mint ”sok kicsi sokra megy” vagy „lassan járj, tovább érsz”!

Összegzés

Ha valamilyen oknál fogva elmegyünk egy dietetikai tanácsadásra, az már önmagában is nagy lépés az egészségesebb, tudatosabb életmód felé, amely hosszú távon jelentős előnyökkel jár. Bármilyen diéta mellet tesszük le végül a voksunkat, legyünk fegyelmezettek, kitartóak és iktassunk be valamilyen mozgásformát is a napjainkba. Mindez együtt az életminőségünk érezhető és élvezhető változását eredményezi majd.