A tartós foghiány visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz

Előfordul sajnos, hogy elveszítünk egy-egy fogat. Kiesik, annyira szuvas, hogy ki kell húzni, letörik egy nagy darab belőle és már nem menthető, vagy egyszerűen csak megadja magát és meg kell válni tőle.

Minden fogra szükség van, és ez nem csak a táplálkozás, valamint az esztétikum miatt van így. Számos más, anatómiai és egészségügyi ok szól a mielőbbi fogpótlás mellett.

Foghiány gyakori következményei

Szinte a legkisebb probléma az, hogy a hiányzó fognál többé nincs a rágóhatás! 

  • Ínypapilla sorvadás

Az egyik legszembetűnőbb elváltozás a fogak közti háromszög alakú ínycsipke vagy ínypapilla sorvadása. Ha az implantáció később történik, akkor az ínypapilla az őt alátámasztó csont tüskével együtt eltűnik, helyrehozatala bonyolult műtéttel lehetséges. 

  • Fogrés

A foghiány helyére a szomszédos és szemközti fogak azonnal kezdenek bemozdulni és bedőlni. 

Sőt, a távolabbi fogakra is kihat az elmozdulás. Rés keletkezik az addig egymást, – az úgynevezett kontaktpont rendszerükkel – feszesen támasztó, immár távolodó fogak közt. Az  ételmaradék beékelődik, ott pang; a lepedék könnyen megtelepszik, tisztítása nehézkes. Így a megmaradt fogak közt is elkezd az ínypapilla sorvadni, így ördögi körként gyorsul a folyamat, mely fogszuvasodáshoz, ínysorvadáshoz, szájszaghoz vezet. 

A foghiány melletti fogközökben lesz legnagyobb ez a rés. 

A foghiánnyal szemközti fog pedig a csontból kinőve, “belenő” a foghiány helyére. Mert nincs már meg a fog, mely megakadályozhatná kinövését. Emiatt a szemközti fogsorban is fellazul az addig feszes kontkatpont rendszer, ételbeékeődés, ínysorvadás, szuvasság lesz ott is a következmény

  • Csontfelszívódás

Minden foghúzás helyén azonnal elkezd a csont felszívódni. Mert nincs ott a fog, mely a rágóerőket közvetítené a csontnak: hogy a csontot stimulálja, megmaradásra “ösztönözze”. Fogeltávolítás után 3 hónappal általában már látható mértékű a csont felszívódása, az implantátum ekkor már gyakran nem helyezhető pontosan a gyökér helyére, így esztétikailag sem lehet tökéletes a végeredmény.

 2 év alatt pedig többnyire a csont fele eltűnik.

Súlyos következmények

  • Ép fogak elvesztése

Tartósan elhanyagolt esetben foghúzás a következmény..

  • Arcdeformitások

A felső őrlőfogak eltávolítása után az arcüreg növekedésnek indul.

Több, elhanyagolt foghiány esetén fentiekben leírt problémák összeadódva az állkapocs, a rágóizmok, az állkapocs ízület deformálódását okozzák. A hátsó őrlőfogak hiánya bruxizmust, (pl. éjszakai fogcsikorgatást) okoz. Ez a fogak kopását, a foghiány miatt már amúgy is megdőlt fogak további dőlését fokozza. Ezáltal az állcsontok közelebb kerülnek, rágóizmok megrövidülnek, mely ördögi körként fokozza tovább a bruxizmust.

Az arc arányai öregesek lesznek, az arcbőr ráncosabb. 

E hatások idővel egyéb testi panaszokat okoznak: fejfájás (a migrének 40%-át bruxizmus okozza!); állkapocs kattogás, fájdalom; fül-, nyak- és vállfájás, akár hátfájás.

A Halász Klinika a legkomplexebb fogászati bajokra is biztos megoldást kínál, ha rájuk esik a választásod, nem fogsz csalódni a végeredményben!

Kezelési lehetőségek

Hogy mi a kézenfekvő megoldás? A legideálisabb a foghúzás utáni azonnali implantáció, mert minden fent ismertetett káros változást megakadályoz. Így teljes mértékben megőrzöd a fogak, a csont és az íny egészségét. 

Ezáltal elkerülheted a fogorvosi látogatások sorozatát. A többi fogad épségét sem veszélyezteted. A foghiány komoly következményekkel jár, ha teheted, kerüld el, a legjobb megoldás erre az azonnali implantáció.

Minél elhanyagoltabb a foghiány, minél később lesz visszaállítva az eredeti állapot, annál nagyobb munkával és beavatkozással jár. Sajnos a legtöbb esetben már olyan előrehaladott állapotban érkeznek a betegek, hogy egy nagyobb beavatkozás elkerülhetetlen ahhoz, hogy újra teljes és egészséges legyen a fogsor.