A szemlencsére is hatással van a táplálkozás

(x) Mindenki tudja, mekkora hatással van az egészségünkre a táplálkozásunk, mégis kevesen gondolnak arra, hogy ha megfelelően táplálkozunk, azzal a szemünknek is segíthetünk. Ebben a cikkben olyan élelmiszerekről lesz szó, amelyek hatékonyan támogathatják a szemlencse egészségének megőrzését.

Először is tisztázzuk, hogy a szemünknek pontosan melyik része is a szemlencse. Nos, a szemlencse egy lencse formájú, átlátszó szövet, amely az üvegtest és a szivárványhártya között helyezkedik el. Ennek a fontos kis szövetnek van egy érdekes “szuperereje” is, ugyanis a rugalmasságából fakadóan meg tudja változtatni a domborúságát, méghozzá gyorsan. Ez azért fontos, mert gyakorlatilag ez a folyamatos változás teszi lehetővé, hogy élesen lássuk a közeli és a távoli tárgyakat is.

Ez a rugalmasság azonban az idő előrehaladtával sajnos fokozatosan csökken. Ennek az az oka, hogy a szemlencse közepén lévő hámsejtek lencserostokká alakulnak, amelyek viszont keményebbek, azaz csökkentik a szemlencse alkalmazkodó képességét. A változás eredményeképp aztán 45-50 éves korunkra a többségünknek olvasószemüvegre lehet szüksége. Szerencsére ma már nem kell belenyugodni az olvasószemüvegességbe, hisz lézeres szemműtéttel már ez a látásprobléma is gyorsan, fájdalommentesen és eredményesen kezelhető – legalábbis az olvasószemüveg-kezelés specialistájánál, a Focus Medicalnál biztosan.

Vannak persze, akiknek nem is ez az elsődleges szemlencse-problémája, hanem a szürkehályog, amely miatt elveszíti a szemlencse az átlátszóságát, ezzel homályossá, szürkébbé téve a látott világot. Természetesen erre is van már megoldás, mégpedig a szürkehályog műtét. Ha ijesztően is hangzik, nem szabad félni tőle, hisz ez egy gyors beavatkozás, amely nemcsak a színeket adhatja vissza, hanem a látásélességet is, méghozzá fájdalommentesen.

Ha szeretnénk egy kicsit lassítani a szemlencsénk öregedését, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy mit is eszünk. Ebben segítenek például az antioxidánsok, illetve a C- és az E-vitamin is. Szerencsére nem kellenek különleges boltok és speciális piacok ahhoz, hogy olyan élelmiszert vehessünk, amely tartalmazza a felsoroltakat, hisz ha beépítjük az étrendünkbe a répát, a brokkolit, a spenótot, az áfonyát és az édesburgonyát, akkor máris sokat tehetünk a szemlencsénk egészségéért. Egy kiegyensúlyozott, C- és E-vitaminban, illetve antioxidánsokban gazdag, változatos étrend a szemünk mellett az egész szervezetünkre pozitív hatást gyakorolhat, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy gondolja át és szükség esetén reformálja is meg az étrendjét!