A sokoldalúsági verseny győztese: az aloe vera

Az aloe verát gyógyító növénynek is szokás nevezni. A spárgavirágúak rendjébe tartozik, növénytanilag nem áll közel a kaktuszokhoz, hiába vannak apró tüskék a levelek szélein. Dekoratív növény, húsos, zöld levelei díszei a lakásnak. Korábban a tengerészek és a felfedezők terjesztették a világon, már a nagy világjárók is vittek magukkal aloét, hogy a hosszú úton megbetegedő matrózokat gyógyíthassák.

A vizsgálatok nagyjából 220 hatóanyagot találtak a levelekben, innen ered a gyógyító tulajdonsága. Igénytelen növény, jó vízáteresztő talajon érzi jól magát. Sivatagi volta miatt a pangó vizet nem szereti. Napos, félárnyékos helyen érzi a legjobban magát, ilyen körülmények között neveli húsos leveleit.

Mire jó az aloe?

Többnyire a levelek elvágása után kifolyó gélt alkalmazzák gyógyítási célokra. Több vizsgálat irányult az anyag gyógyhatásainak kimutatására. Jellemző módon az égést, bőrirritációt, rovarcsípések okozta kellemetlenséget enyhíti. Számos olyan összetevőt tartalmaz, amely meggátolja a baktériumok, gombák szaporodását, így segítve a sebgyógyulást.

Vitamintartalma jelentős. A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitamin tartalmának sok mindent köszönhetünk. Antioxidánsként működik, jó hatással van az emésztésre, az anyagcserére. A koleszterin-egyensúlyt is segíti, valamint az egészséges vörösvértestek előállításában is segít.

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, cink, réz, vas és kálium. Az egész testet karban tartja ezek által, hiszen az agy, az emésztőszervek, a szív- és érrendszer, a légzés nem működhet nélkülük.

A NaturalVital.hu-nál számos étrend-kiegészítőt találhatsz, köztük aloe vera tartalmúakat is.

Nemcsak belül, kívül is segít

Az aloe vera nemcsak a jóllét elérésében segít, hanem annak látható eredményeiben is közreműködik. A sok antioxidáns csökkenti az öregedés jeleit, hatóanyagától beindul a kollagéntermelés, ami bizonyos kor felett üdvözítő. Stimulálja a hajhagymákat, vigyáz a fejbőr egészségére, ami a hajhullás egyik legjobb megelőző módszere.

Ugyancsak szerepe van a bőr ragyogásának megőrzésében. A vitaminok és az ásványi anyagok, valamint a korábban említett antioxidánsok mind hozzájárulnak az egészséges hámréteg fenntartásához. Sőt, a pattanásokat, aknékat közvetlenül kezelhetjük a növény leveleiből nyert géllel, hiszen baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása révén segít megszüntetni a kellemetlen problémát.

Hogyan kell alkalmazni?

Az aloe hatóanyagait több módon is alkalmazhatjuk. Ha van otthon növény, a levelét megtörve azonnal kenhetjük a friss gélt a kezelni kívánt területre. Italként elsősorban az emésztésre és a gyomor-, bélbetegségekre van jó hatással. Spray formában ugyanúgy alkalmazható, mint a gél. 

A termékválaszték széles, minden alkalmazási területre könnyedén lehet megoldást találni.