A krumpli hatása a szervezetünkre

(x) A paleolit életmód egyik alaptétele, hogy minden rövid és hosszú távon káros ételt kizárjunk a mindennapos étkezéseinkből. Rohanó világunkban kifejezetten fontos, hogy egészségesen éljünk. Az emberi szervezetet rengeteg stressz éri, legyen szó munkáról vagy egyéb területről, így kiemelten oda kell figyelnünk arra, hogy az étkezéssel ne terheljük azt.

Az egyik nagy veszély: túlzott burgonyafogyasztás

Már címünkben is említettük a mai témánk alanyát, így nem lepjük meg azzal az olvasót, ha azt mondjuk, a krumpli kifejezetten megterhelő, sőt, káros a szervezetünknek. A PaleoCentrum oldalán is több szakvéleményt találhatunk a témában. Egy olyan ételről beszélünk, amit rengetegféle formában megtalálhatunk a boltok polcain, éttermekben, vagy elkészíthetjük otthon. A legveszélyesebb mind közül a feldolgozott burgonyafélék kategóriája, amelyek rengeteg hozzáadott adalékanyagot tartalmaznak. Ezek az összetevők mesterséges mivoltuknak is köszönhetően fokozottan ronthatják egészségi állapotunkat.

Hogy pár konkrét példával is éljünk, a feldolgozott áruk közé tartozik például a chips, fagyasztott sült krumpli. A túlzott burgonyafogyasztás nagymértékben hozzájárul az elhízáshoz, valamint szívbetegségek kialakulásának okozója is lehet. De ez még sajnos nem minden: az úgynevezett glikémiás indexe nagyon magas, ami persze elsőre nem mond sokat. Viszont ha azt mondjuk, hogy ezzel hozzájárul a szív- és érrendszeri problémákhoz, és a kettes típusú diabéteszhez, máris sokkal negatívabb a kép.

Az egyik legveszélyesebb alkotóeleme: a szaponin

Mondhatnánk, hogy az elnevezés erősen hasonlít a “szappan” szavunkra, és minő meglepetés, nem is járunk messze az igazságtól. A szaponin formája hasonló a szappanhoz, valamint ha vízzel érintkezik, hab keletkezik. Ez az összetevő nem csak a burgonya sajátossága, ugyanis a szójában és a lucernában is ugyanúgy megtalálható.

Az egyik legrosszabb hatása, hogy határozottan roncsolja a vörösvértesteket. A destruktív folyamat következtében rosszullétet, hasmenést és hányást tapasztalhatunk. A burgonya szempontjából nagy szüksége van a szaponinra, mert ez védi meg az “ellenséges” növények különböző támadásaitól. Nem nehéz belátni, hogy a túlzott burgonyafogyasztás mind rövid távon, mind hosszú távon kellemetlenséget, súlyosabb esetekben egészségkárosodást okozhat.

Mérgező glükolalkaloidokat is találhatunk benne

Hogy két példát említsünk, ilyen például az α-kakonin és az α-szolanin. Az átlagembernek persze ezek nem mondanak sokat, beszéljünk inkább a hatásaikról. Ezek hosszú távon súlyos mérgezést okozhatnak, ami bélgyulladás formájában jelentkezhet. Burgonyafogyasztás után szinte azonnal megtalálható a vérünkben a két említett glükolalkaloid. Nem hiába képviseli a paleolit életmód azt az álláspontot, hogy a burgonyát teljesen ki kell zárni az étkezéseinkből.