A koronavírus miatt várhatóan látogatási tilalmat rendelnek el egy nagykanizsai idősotthonban

A mai napon Koller Jutka igazgató asszonnyal, intézményvezetővel és Balogh László polgármester úrral történt egyeztetés során az alábbi menetrendet határoztuk meg a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény (8800 Nagykanizsa, Teleki út 19/B) látogatási rendjét illetően.

Tekintettel a közeljövőben a kontaktusok számának jelentős növekedésére, valamint igazodva a járványtani helyzethez, előreláthatóan 2020. augusztus 27-től látogatási tilalmat rendelünk el az idősek otthonában, amennyiben az Országos Tisztifőorvos ennél korábbi időpontról nem rendelkezik, vagy egyéb tényezők nem teszik azt indokolttá. Az ehhez szükséges egyeztetéseket legkésőbb 2020. augusztus 24-én folytatjuk le és véglegesítjük.

A látogatás szigorítását, látogatási tilalom elrendelését többek között az indokolja, hogy a tanévnyitó ünnepségek miatt már a hónap végén, a szeptemberi iskolakezdéssel pedig a tanév egész időtartama alatt a kontaktusok száma, így az új koronavírussal való fertőződés kockázata is jelentős mértékben megnő. Sokan tértek haza külföldi nyaralásukból, de a hosszú hétvégét is még minden bizonnyal sokan nyaralással, pihenéssel töltik valahol. Az iskolakezdéssel kapcsolatos bevásárlásokat jellemzően sokan a hónap végére időzítik, emiatt is minden bizonnyal nagyobb tömegre lehet számítani a bevásárló központokban.

Arra kérjük a hozzátartozókat, hogy az intézmény házirendjének szigorú betartása mellett, tervezett látogatásukat az elkövetkező egy hétre időzítsék, mert a későbbiekben határozatlan ideig erre nem lesz lehetőségük. A későbbiekben az Országos Tisztifőorvos utasításainak megfelelően fenntartjuk, illetve a mindenkori járványhelyzethez igazodva, a kockázatok mérlegelése mellett enyhítjük a látogatási korlátozó intézkedéseket.

A későbbiekben várhatóan minden légzőszervi tünetekkel járó tömeges megbetegedés esetén azonnal látogatási tilalmat rendelünk el, így várhatóan a szezonális influenza ideje alatt is, elkerülendő egyéb légzőszervi vírusok intézménybe történő behurcolását, amik nem csak diagnosztikai nehézséget jelenthetnek, de az idős emberek szervezetét is megviselik.
Az intézmény látogatására vonatkozó korlátozó intézkedéseket folyamatosan felülvizsgáljuk, és amennyiben az nem rejt magában kockázatot, enyhítjük.

Tisztelettel:
Dr. Schauta Marcell, elnök
Nagykanizsa – Surd – Zalakomár Szociális Társulása, Nagykanizsa, 2020. augusztus 19.
(Forrás: Facebook)