A koronavírus esetszámok emelkedése várható a következő 4-5 napban Nagykanizsán!

Tisztelt Kanizsaiak!
A Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közös konzorciumi kutatásának keretében az elmúlt héten is megtörtént a nagykanizsai szennyvíz mintázása a Covid-19 fertőzöttség tekintetében.
Ezúttal lehatárolt mérési pontokon is vizsgálták egyetemi kampuszunk és a vízkutató szakemberei az egyes nagykanizsai területek közötti eltéréseket. A mérési pontok a Kossuth téren a kórház mellett, a Vasútállomás közelében az Ady utcán, az Ady utca sétálóutca szakaszán, a Vásárcsarnoknál, a Rákóczi utca és Kinizsi utca sarkán és a Salvo bútoráruház mögötti területeken voltak.

A mintavétel és a vizsgálat kiértékelése megtörtént és szakemberek tájékoztatása alapján elmondható, hogy a mintavételi pontoktól függetlenül szinte minden ponton pozitív volt a minta, vagyis a Sars-CoV2 vírus örökítőanyaga kimutatható.
Mindez azt jelenti, hogy az új esetszámok további emelkedése várható Nagykanizsán az elkövetkező 4-5 napban.

(Fotó: Zalavári József. A Testvérvárosok kútja című szobrot – amelyen most egy védőmaszk található – 2012. július 19-én avatták fel, Nagykanizsa újjávarázsolt főterével, az Erzsébet térrel egyidejűleg. Az alkotás a Bolyai János Általános Iskola felőli sarkon áll. Az alkotás egy kerékpározó férfialakot ábrázol, amint egy ivókúthoz támaszkodik. A testvérvárosok neveit a kerékpár kerekén, a küllők helyén olvashatjuk. Készítője: Párkányi Raab Péter)

A vírus terjedése tehát folyamatos, ami ellen jelen helyzetben csak fegyelmezett és óvatos magatartással, a szabályok szigorú betartásával tudunk védekezni. Mindez elsősorban rajtunk múlik, ezért kérek minden kanizsait, hogy a lehető legnagyobb felelősséggel cselekedjen, védje önmaga és embertársai egészségét.

Továbbra is kötelező a maszk használata a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, rendezvényeken, az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Fokozottan kérem Önöket, hogy tartsák be az alábbi egyszerű higiéniai szabályokat – jelen pillanatban ugyanis ez a lehető legtöbb, amit magunkért és másokért tehetünk.

 • Alaposan és gyakran mossanak kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsák meg a kezüket! Ügyeljenek a körmök alatti, és az ujjak közötti területekre is!
 • Továbbra is tartsák a 1,5 méteres védőtávolságot!
 • Viseljenek maszkot!
 • Amennyiben a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon és telefonon értesítsék háziorvosukat!
 • Lehetőség szerint kerüljék a zsúfolt helyszíneket, csoportosulásokat, tartsák a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet!
 • Tartsák be a látogatási tilalmat a kórházakban és az idősotthonokban!
 • Szellőztessenek gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
 • Köhögéskor és tüsszentéskor takarják el az orrukat és szájukat zsebkendővel, utána dobják ki a zsebkendőt és mossanak kezet!
 • Lázas beteggel lehetőség szerint kerüljék az érintkezés minden formáját!
 • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőzni.
 • Fordítsanak fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszanak elegendő vitamint!

Hiszem, hogy a szabályok betartásával, egy kis odafigyeléssel és az egymás iránt érzett felelősséggel együtt újra túljutunk ezen a kihíváson. Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! – írta Facebook oldalán kedden Balogh László nagykanizsai polgármester.