A havasi törpefenyő, az Alpok kincse

A havasi törpefenyő (Pinus mugo) az Alpok meghatározó növénye, a tűnyalábos fenyők nemzetségének tagja. Európa magas hegyeiben honos, Spanyolországtól a Balkán-félszigetig találkozhatunk példányaival. Attól függően, hol él, lehet tömörebb vagy lazább. Alacsony növésű, igénytelen és ellenálló, szinte bármely talajon megél: magashegységi legelőkön és sziklás lejtőkön is.

Fényigényes növény, de a nagyon száraz klímát egyáltalán nem viseli jól. Télen vastag hó fedi, mely védi a fagyok ellen. A hosszútűs fenyők között a havasi törpefenyő viseli el leginkább a telet és a hideget. Bizonyos területeken védett. 

A törpefenyő – Dwarf Pine – illóolaj kinyerése

Az ágak és a tűlevelek gőz desztillációjával nyerik az értékes, aromás illatú törpefenyő illóolajat. 1300-2000 méteres magasságban vannak gyűjtőterületei. Itt is csak az év meghatározott időszakában, bizonyos magasságban és szabályozott keretek közt szedhető és hasznosítható. A növény egyes részei, a tűlevelek, az ágak, a kéreg és a friss hajtások más-más arányban és mennyiségben tartalmazzák az értékes összetevőket: karén, mircén, pinén.

A Dwarf Pine illóolaj limonen tartalma egyedülállóan magas, 20% fölötti. Gazdag beltartalma miatt a havasi törpefenyő illóolaj a fenyő illóolajok között is egyedülálló. 

Mi van a vegykonyha mélyén?

A havasi törpefenyő olajának vegyi összetétele nagyon komplex. Magas arányban tartalmaz monoterpéneket, például pinént, limonént. Ez utóbbi alkotóelemét szorongásra, depresszióra, gyulladásra és egyéb fájdalmakra ajánlják. A szakirodalomban olvashatunk ennek hangulatjavító és stresszoldó hatásáról is. A másik fontos alkotóelemével, a pinénnel együtt ez az olaj antiszeptikus és kiváló légtisztításra is. Illata felfrissít és felszabadítóan hat a légutakra. Gyakran nevezik ezt az illóolajat a központi idegrendszer serkentőjének

Alkalmazási területei

A havasi törpefenyő olaja számos kenőcs, gél alkotóeleme, amelyeket izomfájdalmak vagy hát- és ízületi problémák esetén ajánlanak közvetlenül az érintett terület kezelésére külsőleg. A bőr és az izomzat anyagcseréjét serkenti és segíti a jobb keringést, így a bedörzsölt terület gyorsan felmelegszik.

Hogy megelőzzük a sérüléseket, sportolás vagy túrázás előtt is bedörzsölhetjük ezekkel a szerekkel az izmokat. Neuralgia, ízületi gyulladás, reuma esetén is segíthet. Inhalációs termékekben, kenőcsökben vagy köhögés elleni cukorkákban segíti a nyákoldást és -eltávolítást az alsó és felső légutakból. Kedvelt szaunaolajként és masszázsolaj-keverékekhez. Bőrkeményedés kezelésére is alkalmazzák. Aromaterápiás illatlámpában két cseppje is képes az egész helyiséget betölteni, nyugtató és hangulatfokozó.

A havasi törpefenyő olaja koncentrált formában irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát, ezért csak hordozóolajba keverve használható. Csecsemőknél és kisgyermekeknél alkalmazása tilos.

   
loading...