A B vitamin hiány tünetei – Mit okoz a B vitamin hiány?

(x) A szervezet egészséges működéséhez és a betegségek hatékony leküzdéséhez minden embernek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre egyaránt. Ezen anyagok megfelelő bevitele mellett sokkal kiegyensúlyozottabb és könnyedebb életet élhet az ember, amennyiben tudatosan fogyasztja azokat. 

A vitaminok feloszthatók zsírban és vízben oldódó vitaminokra, az utóbbi csoportba sorolható például a b vitamin is, amely elengedhetetlen a szervezet számára. Érdemes megismerni a b vitamin szerepét és a hiányának legtipikusabb tüneteit a hatékony kezelés érdekében.

Miért elengedhetetlen a b vitamin?

A b vitamin ma már kapszula, por és folyadék formájában is elfogyasztható. Számos típusa megtalálható a piacon, akár a Kalmia kínálatából is beszerezhető. A b vitaminnak elengedhetetlen szerepe van a sejtek anyagcseréjében, valamint a vörösvértestek szintézisében egyaránt. Összességében 8-féle b vitamin ismert, ám ma már vannak olyan étrend-kiegészítők, amelyek mind a 8 típusát tartalmazzák. Így megvan benne a b1, a b2, a b3, a b5, a b6, a b7, a b9 és végül a b12. Ezek az étrend-kiegészítők B-vitamin komplex néven találhatók meg a többi termék között.

A b vitamin elengedhetetlen az ember számára, hiszen szerepet játszik az egészséges szervezet alapjainak megteremtésében. Hozzájárul a sejtek egészségének fenntartásához, az idegsejtek hatékony működéséhez, a jó emésztéshez, a látás szervének működéséhez, a normális energiaszint fenntartásához, az izom tónusosságának biztosításához, valamint a szív- és érrendszer egészségéhez egyaránt. 

Állapotos kismamák, valamint szoptató anyukák számára is elengedhetetlen, mivel hozzájárul a magzati agy fejlődéséhez és csökkenti a szülési rendellenességek megjelenését. Sokan a hányinger csökkentéséről ismerik a b vitamint, így várandósok számára ebben is nagy segítséget nyújthat a folsav tabletta kiegészítéseként.

Mit okozhat a b vitamin hiánya?

B vitamin hiányában különböző emésztőrendszeri betegségek erősödhetnek fel szervezetben. A krónikus bélgyulladás, valamint az ételintolerancia okozta tünetek is sokkal komolyabbak lehetnek. A gyomor- és bélpanaszokon túl, amennyiben nem kerül elegendő b vitamin a szervezetbe, koncentrálási nehézségek, valamint kimerültségérzet is jelentkezhet. Előfordulhat idegesség, szorongás, sőt depresszió is, valamint egyéb szív- és érrendszeri tünetek. A hajhullástól kezdve egészen a köröm és bőrproblémákig kifejezetten sokoldalú problémák nehezíthetik meg a mindennapokat.

A túlzott alkoholfogyasztás, a rendszeres gyógyszerfogyasztás, a mesterséges édesítőszerek és az egyoldalú táplálkozás, valamint a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása mind b vitamin hiányhoz vezethet. A b vitamin továbbá érzékeny a hőre, így az is az ellenségének számít.