41 koronavírusos Kanizsán, 93-an aktív járványügyi megfigyelés alatt

Tisztelt Kanizsaiak!
Világ- és Európa-szerte tart a koronavírus-járvány második hulláma, a környezetünkben mindenhol és Magyarországon is emelkedik a megbetegedések, és sajnos, a halálozások száma is.

Nagykanizsán jelenleg 93-an állnak aktív járványügyi megfigyelés alatt, közülük 41 főnél mutatták ki a fertőzést. Mivel ők tünetmentesek vagy „csak” enyhe tüneteket mutatnak, nem szorulnak kórházi kezelésre, a karantént otthonukban elkülönítve töltik. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Facebook-oldalamon csak olyan adatokat közlök, amelyeket önkormányzatunk szigorúan ellenőrzött és hivatalos forrásból kap.

Ma Dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ intézetvezetője arról tájékoztatott, hogy a múlt csütörtökön vett nagykanizsai szennyvízmintában kimutathatóvá vált a COVID-19-et okozó Sars-CoV2 vírus örökítőanyaga. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma a héten emelkedni fog, ezért most még fontosabb, hogy a járványügyi intézkedéseket mindenki komolyan vegye és betartsa, hiszen csak így lehet lassítani a fertőzés terjedését.

Többen megkerestek azzal: szeretnék tudni, hogy a betegek hol fertőződtek meg. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a koronavírus – az influenzához hasonlóan – cseppfertőzéssel terjed, azaz az orrból vagy a szájból származó apró cseppeken keresztül terjed egyik emberről a másikra.

A vírus köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, tehát gyakorlatilag bárhol jelen lehet.
Éppen ezért fokozottan kérem Önöket, hogy tartsák be az alábbi egyszerű higiéniai szabályokat – jelen pillanatban ugyanis ez a lehető legtöbb, amit magunkért és másokért tehetünk.

Alaposan és gyakran mossanak kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsák meg a kezüket! Ügyeljenek a körmök alatti, és az ujjak közötti területekre is!
• Továbbra is tartsák a 1,5 méteres védőtávolságot!
• Viseljenek maszkot ott, ahol kötelező, így az üzletekben és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság. Fontos az is, hogy ténylegesen maszkot használjanak és figyeljenek a helyes felhelyezésre. A maszk az orrot és a szájat is teljesen fedje, az archoz, illetve orrhoz a lehető legjobban illeszkedjen. Felhelyezés után ne piszkálják a maszkot vagy az arcukat.
• Amennyiben a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon és telefonon értesítsék háziorvosukat!
• Lehetőség szerint kerüljék a zsúfolt helyszíneket, csoportosulásokat, tartsák a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet!
• Tartsák be a látogatási tilalmat a kórházakban és az idősotthonokban!
• Szellőztessenek gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
• Köhögéskor és tüsszentéskor takarják el az orrukat és szájukat zsebkendővel, utána dobják ki a zsebkendőt és mossanak kezet!
• Lázas beteggel lehetőség szerint kerüljék az érintkezés minden formáját!
• A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőzni.
• Fordítsanak fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszanak elegendő vitamint!
Hiszem, hogy a szabályok betartásával, egy kis odafigyeléssel és az egymás iránt érzett felelősséggel együtt újra túljutunk ezen a kihíváson.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! – közölte Facebook oldalán szerdán Balogh László nagykanizsai polgármester.