150 milliót különítettek el a veszélyhelyzet miatt Nagykanizsán

Tisztelt Kanizsaiak!

A vállalkozások segítése és a költségvetés helyzete a veszélyhelyzet idején.

A kanizsai vállalkozók segítése érdekében az első jelentős segítségnyújtás az önkormányzat részéről az volt, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek, irodák és üzletek bérleti díját jelentős mértékben, 70%-kal csökkentettük. Az intézkedésnek köszönhetően azok a vállalkozások kaptak könnyítést április 1-től, akik valamilyen módon érintettek a veszélyhelyzet idején alkalmazott nyitvatartási korlátozásokban. Ez az intézkedés havi szinten megközelítőleg 6 millió forintos támogatást jelent a kanizsai vállalkozások számára.

Vállalkozások további segítése a jelenlegi helyzetben az is, hogy kérhetik a helyi adókötelezettségeik kapcsán a részletfizetést vagy a fizetési halasztást is.

(Padot mos le fertőtlenítőszeres vízsugárral a koronavírus-járvány miatt a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. munkatársa Nagykanizsán, a Mező Ferenc téren 2020. április 1-jén, szerdán. Fotó:MTI/Varga György)

Mindezeken túl a jövőben további segítségnyújtást is tervezünk a kanizsai vállalkozások számara, melynek részletei kidolgozás alatt vannak.

A költségvetés átalakítása első körben már megtörtént, de a várhatóan kieső adóbevételek miatt további átalakításokra lesz még szükség.

A jelenlegi költségvetésünkben 150 millió forintot különítettünk el a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátására. Ezen felül az általános tartalék és bizonyos költségvetési sorok zárolásával további 536 millió forintot tartalékoltunk a várható negatív gazdasági hatások kezelésére, hiszen az iparűzési adóbevételek várhatóan jelentős mértékben csökkenni fognak.

Az eddigiek során a következő veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekre költöttünk már:

Összesen 60 ezer orvosi szájmaszk beszerzésére 24 millió forintot.

A rászorulóknak kiosztott higiéniai csomagokra több mint 1 millió forintot.

A Kanizsai Dorottya Kórház számára 1,6 millió forintos támogatást nyújtottunk a mostani helyzetben kiemelten szükséges légfertőtlenítő berendezés beszerzésére.

Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény számára fél millió forintos külön támogatást biztosítottunk védőeszközök és a hatékony fertőtlenítést biztosító hordozható ózongenerátorok beszerzéséhez.

Egy keretszerződés alapján szeptemberig 15 millió forintot tervezünk elkölteni a közterületek rendszeres fertőtlenítésére.

Ezek mellett a városi parkolás veszélyhelyzet időtartamára vonatkozó ingyenessé tételét is biztosítottuk – tudatta Facebook oldalán kedden Balogh László nagykanizsai polgármester.