123 koronavírusos Nagykanizsán

A hét folyamán továbbra is nagy ütemben terjedt a koronavírus-fertőzés Magyarországon és Nagykanizsán, ahogy azt a néhány napja közölt, a COVID-19 fertőzöttséget a szennyvízben vizsgáló kutatás is előre jelezte.
A mai napra is újabb 4709 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 103 krónikus beteg. Mindez egyértelmű jelzése annak, hogy emelkedő fázisában van a járvány és erőteljesen növekszik az igazolt megbetegedések és az elhunytak száma.
Mindezek a dinamikusan növekvő esetszámok aláhúzzák, hogy fegyelmezetten tartsuk be a meghozott intézkedéseket és szabályokat!

Városunkban is fokozatosan, napról-napra emelkedik a COVID-19 vírusban megbetegedettek száma, de sajnálatos módon a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik az egész világon.
Nagykanizsán jelenleg 200-an állnak aktív járványügyi megfigyelés alatt, közülük 123 főnél mutatták ki a fertőzést, ami az elmúlt néhány napot tekintve is egyértelmű emelkedés.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Facebook-oldalamon csak olyan adatokat közlök, amelyeket önkormányzatunk szigorúan ellenőrzött és hivatalos forrásból kap. Személyiségi jogokat érintő információk közlésére nincs lehetőség!

Fokozottan kérem Önöket, hogy tartsák be az alábbi egyszerű higiéniai szabályokat – jelen pillanatban ugyanis ez a lehető legtöbb, amit magunkért és másokért tehetünk.
A héten már szigorúbb új, elsősorban a maszkhasználatot érintő szabályok léptek életbe az egyre élesebbé váló járványügyi helyzet okán! Bezárták a szórakozóhelyeket és a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés.

Az éttermekben és a vendéglátóhelyeken is maszkot kell viselni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy étteremben addig maszkot kell viselni, amíg az asztalhoz érünk vagy onnan felállva mosdóba megyünk, de levehető a maszk az asztalnál ülve. Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, ahol állva, illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt kizárólag a fogyasztás időtartamára leveheti a maszkot, de ha csak beszélget éppen, akkor viselnie kell a maszkot.

Természetesen a korábbi maszkviseléssel kapcsolatos szabályok továbbra is érvényben vannak, így a tömegközlekedési eszközön, kereskedelmi üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, a gyűléseken és a sportrendezvényeken, valamint az ügyfélszolgálati irodákban is kötelező a maszk használata.
A rendőrség ezentúl a vendéglátóhelyeken és a sportrendezvényeken is ellenőrizheti a maszkhasználati kötelezettséget, és joga van arra is, hogy szabályszegés esetén intézkedjen az adott hely bezáratásáról.

Éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetett életbe a kormány. Kérem Önöket, hogy napközben is törekedjenek a személyes kontaktusok minimalizálására, a lehető legritkábban menjenek boltba, közösségbe, s akkor is tartsák be a járványügyi intézkedéseket!
Hiszem, hogy a szabályok betartásával, egy kis odafigyeléssel és az egymás iránt érzett felelősséggel együtt újra túljutunk ezen a komoly kihíváson!
Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! – tájékoztatott Facebook oldalán pénteken Balogh László nagykanizsai polgármester.