Újraélesztettek egy úszót a Balaton-átúszáson

Egy 51 éves férfi kb. 500 méter leúszása után kimászott az úszófolyosót biztosító vitorlásra, mert rosszul érezte magát. Ezután eszméletét vesztette, a vitorláson tartózkodó család egyik tagja stabil oldalfekvésbe tette, miközben jelezték az egyik, épp ott haladó mentőhajónknak, hogy baj van.

Kócsag hajónk vezetője azonnal riasztotta az északi parthoz tartozó versenyhelyszínen szolgáló sürgősségi mentőhajónkat, ami pillanatokon belül ott termett, akkor a betegnek már sem keringése, sem pulzusa nem volt. Kollégáink megkezdték az újraélesztést.

(Résztvevők a 40. Lidl Balaton-átúszáson Révfülöp és Balatonboglár között 2022. július 23-án. MTI/Vasvári Tamás)

A defibrillátor által leadott első sokk sikeres volt, így stabilizálták a beteget még a vitorláson, majd sürgősségi mentőhajónkra emelték, és a parton átadták az Országos Mentőszolgálatnak. A férfit stabil állapotban szállították kórházba. 

Az ilyen nagy rendezvények megmutatják, hogy mennyire fontos, a lehető leghatékonyabban, a legmagasabb szakmai színvonalon tudjunk segíteni a bajbajutottaknak, és akár a nyílt vízen, sürgősségi ellátást tudjunk biztosítani.

Azért, hogy ezt speciális körülmények között is meg tudjuk tenni, két úgynevezett airboat mentőhajóra gyűjtünk. Ezekkel mocsaras, belvizes vagy jéggel borított vizeken is tudnánk menteni. Részleteket a gyűjtésről itt találnak: https://vizimentok.hu/hu/hirek2/tisztelt-holgyek-es-urak-kedves-tamogatoink-1631.html – közölte honlapunkkal szombaton a VMSZ szóvivője, Szabolcs Tímea.